07/01/13 15:36
(http://www.klassa.bg/)

Правителството ще иска актуализация на държавния бюджет

Правителството ще иска актуализация на държавния бюджет. Това става ясно от ексклузивно интервю на премиера Пламен Орешарски пред „Нова телевизия“. Премиерът подчерта, че дупката в бюджета е между един и два милиарда лева.

По-късно през деня министърът на финансите Петър Чобанов заяви пред журналисти, че от 1 юли тази години лимитите на министерствата по някои видове разходи са намалени с 5%. Така ще се освободи буфер от около 60 млн. лв.

Министърът представи и групи мерки за подобряване на събираемостта и оптимизиране на работата на приходните агенции. Чобанов посочи, че проблемите в неизпълнението на приходната част на бюджета се дължат на изчерпването на резервите в централния бюджет. Имало е голямо „старание“, чрез постановления на правителството, особено при това на Бойко Борисов, тези средства да бъдат преразпределени. Най-голямо преразпределение има към регионалното министерство - за над 130 млн. лв. Според Чобанов част от тези трансфери изглеждат като предизборни.

Работи се по бюджетната актуализация. Тя ще бъде направена така, че да се спазят европейските правила, заяви Чобанов. Финансовият министър увери, че ще се спазва европейското изискване за дефицит под 3%, а стремежът на Министерството на финансите е да не се надвиши заложеният дефицит в настоящия бюджет от 14,6 млрд. лв.

По сметки ва финансовото министерство невъзстановеното ДДС към 30 юни възлиза на 315 млн. лв., като се предвиждат мерки за повишаване на активността на процеса по възстановяване на ДДС от НАП. За целта ще се създаде поименен регистър във всяка териториална дирекция на НАП и обобщен регистър на ниво Централно управление за невъзстановеното ДДС, включващ и причините за забавянията.

Друга група мерки са свързани с намаляване на обема на документацията, изискван от НАП и Агенция „Митници” при извършване на проверки и ревизии.
Други мерки се отнасят до оптимизиране работата на приходните агенции чрез прилагане на съществуващи законови възможности за погасяване на просрочени задължения, като например отсрочване, разсрочване и неотложно плащане.
Освен това се работи и по нова услуга на НАП за автоматично предоставяне на информация по електронен път на лицата за настъпили промени в данъчно-осигурителната им сметка.






Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване