07/01/13 12:55
(http://www.klassa.bg/)

Производителите на ВЕИ-ток искат възстановяване на такса "Достъп"

ВЕИ секторът ще настоява да си възстанови загубите от въведената преди 9 месеца от ДКЕВР такса достъп, обявиха в понеделник на пресконференция от Българската фотоволтаична асоциация.
"Очакваме разговор по темата за незаконно отнетите суми от такса достъп.  Не знаем точно сумата, но тя е около 200-250 млн. лева. Отсега казваме, че сме склонни тя да бъде разсрочена, така че да не повлияе върху цената на потребителите", заяви Николай Николов от асоциацията. Сумите трябва да бъдат възстановени от ЕСО и трите ЕРП-та.
  
5-членен състав на ВАС отмени решението на енергийния регулатор, с което той въведе таксата за присъединяване на ВЕИ-та към енергийната мрежа през септември 2012 г.
"Българският съд се произнесе  за това, че сме санкционирани неправомерно от несправедливата цена за достъп, въведена преди повече от 9 месеца",  заяви Николов още и допълни, че секторът трябва да продължи да се развива, въпреки че за втора година ДКЕВР обяви нулеви зелени мощности за присъединяване от 1 юли 2013 г. до 1 юли 2014 г.
От фотоволтаичната асоциация отрекоха данните, излезли по форуми през последните седмици, че секторът произвежда 25% от тока в страната. "На целогодишна база това не е така. България не е изпълнила квотата при заложена цел 28% ние сме на 16,5%. Фотоволтаиците ще произведат при слънчево време 1 400 000 мегават часа ток, което е около 3,5% производство на база вътрешно потребление. Така не оставяме миньорите без работа, нито намаляваме работата на АЕЦ "Козлодуй", коментира Владимир Аличков.
От асоциацията твърдят, че средната цена на изкупуване на ВЕИ енергия на мегаватчас е България е  490 лева, т.е. тя е най-ниска в ЕС и това я прави най-конкурентна. Евентуалните купувачи на зелена електоренергия са  Великобритания и Полша.  

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване