07/01/13 05:20
(http://offnews.bg)

Протестът на Джулай: Над 100 освиркаха кабинета и Съда (снимки+видео)

„На кафе“ по случай Джулай морнинг. Снимка: Сергей Антонов Протестиращи блокираха движението пред МС, Снимка: Илияна Димитрова Протестиращите блокираха МС, Снимка: Илияна Димитрова Протестиращи скандират пред Съдебната палата, Снимка: Илияна Димитрова Протестиращи скандират пред Съдебната палата, Снимка: Илияна Димитрова „На кафе“ по случай Джулай морнинг. Снимка: Сергей Антонов „На кафе“ по случай Джулай морнинг. Снимка: Сергей Антонов „На кафе“ по случай Джулай морнинг. Снимка: Сергей Антонов „На кафе“ по случай Джулай морнинг. Снимка: Сергей Антонов „На кафе“ по случай Джулай морнинг. Снимка: Сергей Антонов „На кафе“ по случай Джулай морнинг. Снимка: Сергей Антонов „На кафе“ по случай Джулай морнинг. Снимка: Сергей Антонов „На кафе“ по случай Джулай морнинг. Снимка: Сергей Антонов

Десетки души се събраха на площад „Независимост“ пред Министерски съвет в София, за да поискат оставката на кабинета. Призивът на протестиращите бе да се съберат „на кафе“ по случай Джулай морнинг.

Малко след 8 ч. пред централния вход на Министерски съвет се бяха събрали около 80 души. В района има засилено полицейско присъствие, а властите са поставили заграждения пред сградата на МС.

Освен традиционните свирки и знамена, протестиращите си носят и кафе. Албена Александрова от демонстрантите е помислила за своите съмишленици и е донесла бисквити и мъфини, за да се подслади протестът.

“Комунистите да свалим, България да спасим”, “Оставка”, “Харесва ли ви да зависите от Волен”  и “ОсРавка”, гласят някои от лозунгите по плакатите на демонстрантите. Те скандират “У-вол-не-ни-е”, “Оставка”, “Идете си със мир”, както и шеговитото “Ние сме от Монтана, пристигнахме с Рейс”. По мегафон част от протестиращите викат “Внимание, внимание! Това е учебно правителство”.

Организаторите на „На кафе пред…“ не са избрали акцията случайно. Днес в МС ще се проведе извънредно заседание на кабинета.

Първоначално движението пред Министерски съвет се осъществяваше безпроблемно. Към 9.30 ч. обаче демонстрантите бяха над 100 и успяха да блокират оживеното кръстовище. Протестиращите срещнаха одобрение от страна на преминаващите шофьори, които надуват клаксоните си в знак на подкрепа.

В 9.40 шествието се насочи към сградата на Съдебната палата, а протестиращите вече са между 150 и 200 души. Колоната от протестиращи успя да спре движението по пътя си. Те са се отправили към Съда, за да „поздравят“ главния прокурор Сотир Цацаров.

В 9.50 ч. демонстрантите вече са пред Съдебната палата. Те скандират “Мафия” и “Оставка”. Бул. “Витоша” отеква от викове и свирки. Движението по ул. “Алабин” е спряно.

Към 10 ч. два трамвая успяха да преминат по улица “Алабин”. Пътуващите в тях ръкопляскаха на протестиращите, които скандират “Приберете Волен” и “Имунитета, имунитета, имунитета му седи”. 

В 10.10 ч. демонстрантите се качиха на тротоара пред Съдебната палата и движението бе пуснато. Те скандират “Болен е много долен”, “Извинисе-бе” и “Самосезирай се”. Виковете преминават в песни : “Ако ти кажат, че си лумпен, ти не се разграничавай, това не значи комунист”.

Сутрешният протест приключи към 10,20 ч. Довечера, от 18,30 ч., протестиращите ще се съберат отново пред Министерския съвет в 18-ия ден на ДАНСwithme.

В сряда демонстрантите отново ще се съберат на кафе пред сградата на парламента, за да призоват депутатите да се оттеглят.

Статията "Протестът на Джулай: Над 100 освиркаха кабинета и Съда (снимки+видео)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване