07/01/13 06:42
(http://www.klassa.bg/)

Селският бунт на кюрдите е провокация, целяща спиране на успешните операции срещу наркотрафика

Валийството в Диарбекир оценява селския бунт срещу строящата се нова сграда на жандармерийския участък в околия Лидже, при който беше убит един кюрдски младеж и ранени други девет кюрди, като „предварително планирана провокация, за да се възпрепятстват успешните напоследък операции на силите за сигурност срещу наркотрафика и провеждането на бъдещи подобни операции”, информира Анадолската агенция.
В изявленията на валийството се посочва, че за да бъде спрян строежът на сградата, първоначално е организирана пресконференция, а след това е извършена реалната атака, като „дежурните военни в участъка са се постарали да поканят за диалог в участъка въпросната група протестиращи”. Въпреки това отделни лица от тази група са започнали да замерят сградата с камъни, самоделни взривни устройства и коктейли „Молотов”. След това, в хода на нарастване на напрежението, „неизвестни лица, за изясняването на чиято чиято самоличност продължава да се работи, са открили стрелба по сградата на жандармерийския участък.”.
В изявленията изрично се декларира, че разследването на събитията в околия Лидже „продължава многостранно и решително, като се проучват всички аспекти от дейността на наркобароните, стремящи се да блокират процеса за разрешаване на кюрдския проблем, както и на оказващите им всестранна подкрепа в това отношение представители на терористичната организация (има се предвид Кюрдската работническа партия (ПКК) - бел. на „Фокус”)”.


















Анадолската агенция
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване