07/01/13 15:12
(http://www.klassa.bg/)

Създават мобилни групи за контрол на вноса на зеленчуци

Министерството на земеделието и храните ще предложи създаване на мобилни групи за контрол на вноса на зеленчуци от Македония. "Още днес ще предложим на Министерски съвет - да се създадат мобилни групи за контрол на влизащите от Македония продукти – за периода юли, август и септември. Договорихме се със зеленчукопроизводителите да има по един представител от тях в тези работни групи. Контролът ще бъде много сериозен и на граничните пунктове. В дългосрочен план ще помислим за създаването на звено, което да планира маркетинговият пазар на зеленчукопроизводството”, посочи още министър Димитър Греков. Проблемите на зеленчукопроизводителите и проблемите на животновъдите са проблеми, които са натрупани от 20 години. В България зеленчукопроизводството и животновъдството са изоставени години наред, каза на пресконференция министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. По думите му - хората са прави да протестират. България от страна, която изнася зеленчуци, сега се превръща в страна, която внася. Вчера направихме спешна проверка на два гранични пункта с турската и гръцката граница, за да видим какво се случва с износа и вноса на зеленчуци. Двата пункта са Капитан Петко Войвода и Капитан Андреево. На Капитан Андреево бяха проверени няколко ТИР-а с продукция, като едва около 10% от минаващите през пункта зеленчуци са предназначени за България, останалите се изнасят в чужбина. Има информация за конкретни партиди, които са предназначени за нашата страна с изключително ниски ставки. През втория пункт Капитан Петко Войвода е регистриран следният процес – зеленчукова продукция се вкарва в България на изключително ниски ставки. Веднага след двете изненадващи проверки на двата пункта секна притокът на бусове и рейсове, прекарващи плодове и зеленчуци. В Любимец, министър Греков е посетил тържища, за да се запознае с цените на продукцията. Много малко са инвестициите за зеленчукопроизводство в България и зеленчукопроизводството остана най-назад в отраслите, обясни министър Греков. „Голяма част от производителите не са
обединени в никакви браншови организации – търгуват разделно. Вчера в Любимец видяхме търговци, които продават само по една касетка, но те оказват влияние на тези, които продават по-големи количества”, обясни министър Греков. Трима са заместник-министрите в Министерство на земеделието и храните, съобщи . Заместник-министрите са Бюрхан Абазов, Валентина Маринова и Явор Гечев. Имаме пълен състав, с който можем да работим, каза Греков.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване