07/06/13 15:56
(http://offnews.bg)

Ден 23: Пороят не спря протеста, Сидеров на митинг пред СКАТ (на живо)

Протестът на 6 юли. Снимка: Лъчезар Ангелов Ден 23

И в ден 23 от протестите никой не отстъпва – нито Улицата, нито Властта. 

OFFNews и днес ще проследи на живо протеста в столицата. Включваме живото излъчване в 19 часа.

В района на площада пред Министерския съвет вече започнаха да се събират протестиращи. Паралелно с това в Бургас, пред офиса на телевизия СКАТ, лидерът на “Атака” Волен Сидеров провежда митинг срещу шефа на медията, с чийто екип снощи влезе в конфликт на бензиностанция в Бургас (виж по-долу).

Хронология на протеста ДАНСwithme от 6 юли:

20:30 ч - Множеството постепенно се отправя по бул. “Христо и Евлоги Георгиеви” към партийните централи.

20:20 ч – Блокирано е движението на Орлов мост. И днес най-отпред на шествието протестиращи носят голям плакат, на който пише: „България каза: Орешарски, върви си”. С демонстрантите върви и свещеник в расо. Има и мъж в полицейска униформа, на която пише “Антиволен police”.

Сватбари от ресторант “Грозд” (намиращ се в близост до Ректората на бул. “Цар Освободител” излизат от заведението и аплодират протестиращите.

20:10 ч – Шествието е вече пред Народното събрание. Хората се увеличават. Вероятно причина за това е и току-що спрелият дъжд.

Огражденията около парламента са облепени със снимки на депутатите. Към тях има и послания, както се предполага – не много позитивни. Едно например гласи: “Дано с депутатско кюфте да се задавиш”.

19:55 ч – Хората се отправят по обичайния си маршрут – следващата точка е парламентът. Сред протестиращите се вижда  ”демонстрант-статуя” – възрастен мъж е застинал с високо вдигнат плакат, на който пише: “Пълна скръб, родина”.

19:40 ч – На площада и около него има около 2000 души. “Отстъпим ли, братя, да мрем по-добре”, гласи плакатът на един от демонстрантите. При скандиранията протестиращите вдигат нагоре чадърите си. Над площада продължава да се излива дъжд, но прииждат още хора.

МВР съобщава, че към 19:30 часа в района на Ларгото в центъра на София е имало около 500 души. Няма инциденти до този момент. “Полицейските служители продължават да обезпечават обществения ред и сигурността по време на протестните действия. МВР благодари на гражданите, че запазват мирния характер на протеста”, пише още в съобщението.

19:25 ч – Въпреки дъжда, който се засилва, протестиращите пред МС са вече около 1000 души. Чуват се мощни скандирания за оставка. Много от хората се крият под стрехите на президентсвото, в подлезите и под дърветата на фонтана.

 

 

19 ч – София – На площада пред Министерския съвет са се събрали около 500 души. Вероятно заради изливащия се дъжд над столицата днес хората са видимо по-малко от обичайното. 

Около 18 ч – Бургас - Волен Сидеров е пред бургаския офис на телевизия СКАТ. С микрофон в ръка скандира “Мафия”, “Оставка”, “Турски мекерета”, “Долу СКАТ”. Скандира, че телевизията е незаконна и призовава собственика на СКАТ ВАлери Симеонов да подаде оставка, защото загубил изборите (визирайки оставането на НФСВ извън 42-рия парламент). Импровизираният митинг, на който се забелязват и депутатите от “Атака” Калина Балабанова и Десислав Чуколов, е предаван пряко по телевизия “Алфа” под надслов “Митинг на ПП “Атака” срещу олигарха Валери Симеонов”. 

Демонстрацията идва ден след като екип на СКАТ и депутати от “Атака” начело със Сидеров влязоха в конфликт на бензиностанция в Бургас и взаимно се обвиниха във физическо посегателство.

 


Live streaming by Ustream

По-рано днес се проведе и проправителствен митинг пред НДК. Хората там – около 50 на брой – обявиха, че стартират подписка за оставката на президента Росен Плевнелиев, защото нагнетявал обществено напрежение.

Вместо “сутрешно кафе”, до парламента днес по обед се състоя “протестно четене” в подкрепа на гладуващия поет Едвин Сугарев и обявилият също гладна стачка фотографа Николай Генов.

Десетки творци от различни поколения се събраха пред Народното събрание, за да подкрепят Генов и Сугарев. До Екатерина Йосифова, Иван Цанев и Владимир Левчев, четени и превеждани в целия свят, застанаха хора от най-младото поетично поколение у нас като Иван Димитров и Радослав Чичев, предаде БНР. Според подкрепилите ги, гладуващите не са никак добре физически.

Протест днес имаше и в Габрово, където около 40 души затвориха прохода “Шипка” за движение с искане за оставка на кабинета. Шофьорите ги подкрепяха с натискане на клаксони.

Статията "Ден 23: Пороят не спря протеста, Сидеров на митинг пред СКАТ (на живо)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване