07/06/13 09:29
(http://www.klassa.bg/)

Инсулинът е "ключът" за появата на майчиното мляко

Молекулите на инсулина са ключов компонент на механизма, който стартира процеса на натрупване на мляко в гърдите на кърмещите жени. Това може да обясни, защо някои млади майки не са способни самостоятелно да кърмят своите деца, се казва в статия на биолози, публикувана в списание PLoS One.

"Ние показахме, че инсулиновите рецептори рязко се включват и започват да изпращат сигнали в други части на гърдите, по времето когато те се превръщат в "биофабрика", произвеждаща огромно количество белтъчини, мазнини и въглехидрати за детето. Имайки предвид, че 20% от жените на възраст от 20 до 45 години се намират на границата на развитие на диабет, напълно е възможно, че сходен брой млади майки страдат от недостиг на мляко заради нарушения в работата на инсулиновата система", заяви Лори Номсън-Ривърс от университета в Синсинати.
Тя и нейните колеги са проучили кратките вериги РНК, присъстващи в клетките на женските гърди по време на кърменето. Тези молекули съдържа инструкции за синтез не белтъчините и други вещества. Наблюдавайки промените в концентрацията на РНК може да се разбере, как се променя работата на гръдните клетки след раждането.
Авторите на изследването са извлекли РНК от млякото на млади майки и са я сравнили, отбелязвайки всички различия в работата на гените и концентрацията на белтъчините. За тяхно учудване, количеството на млякото до голяма степен е зависело от концентрацията на инсулин в тяхната кръв. Те са установили, че своеобразен ключ към стартирането на млечната "биофабрика" в женските гърди е инсулинът. Участничките в експеримента с понижена концентрация на хормона в кръвта честа не са могли да кърмят своите деца.
В своите следващи експерименти учените ще се опитат да възстановят лактацията с помощта на лекарства, които се използват за нормализирането на нивото на глюкозата в кръвта при диабетиците. Макар биолозите да признават, че това не е най-оптималния метод за лечение, той ще им помогне да потвърдят изводите от изследванията им.
















РИА "Новости"
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване