07/06/13 06:32
(http://e-vestnik.bg/)

Планове за строеж на джамия разделят Атина

Ройтерс

Пакистанският шофьор Мухамад Зафир казва, че трябва да е нащрек, когато ходи да се моли в Атина, където расисти са нападнали няколко от многото импровизирани джамии в тесни гаражи или мръсни складове.

Така че планът на Гърция да изгради финансирана от държавата джамия в столицата, след повече от век очакване, носи успокоение, въпреки че ще бъде построена на мястото на изоставена военноморска база, пълна с бурени и чакъл в занемарен квартал.

Това място трябваше да бъде направено, но тези дни хората се страхуват дори да излязат да се помолят, каза Зафир, докато мюсюлмани в дълги традиционни роби и цветни шапки се подготвят за петъчната молитва зад оградените с железни решетки прозорци на бивша фабрика.

Гърция трябва да реши дали ще бъде демократична страна или ще се върне в Средновековието, каза той, свивайки рамене.

Възобновяването на проекта, който от дълго време бе в застой, по време на най-голямата икономическа криза в Гърция в мирно време раздели страната, прекарала четири века под османско управление, където православната църква е силна, а враждебността към имигрантите се увеличава.

Малко след като правителството обяви търг през май за изграждането на джамията, крайнодясната партия Златна зора, която отхвърля обвиненията, че е свързана с нападенията срещу имигранти, но твърди, че иска да “избави Гърция от смрадта”, обеща да се бори до край, за да блокира плана.

Местният епископ Серафим бе толкова разгневен, че отнесе въпроса до висшия административен съд на Гърция - Държавния съвет. Идните месеци не се очаква да излезе решение.

Критиците на изграждането на джамията казват, че Атина, която не фалира заради международния спасителен план, не може да похарчи почти един милион евро, колкото ще струва джамията, като се има предвид, че Гърция е в шеста година на рецесия с рекордно висока безработица и понижаващ се стандарт на живот.

Има пари за изграждане на джамия, но няма пари за гърците да живеят с достойнство, посочи в изявление “Златна зора”, за която проучванията сочат, че е третата по популярност партия в Гърция.

Все повече протести се организират пред мястото, където е планирано да се построи джамията в района на военноморската база във Вотаникос - западнал индустриален квартал, в който има автокъщи и заводи.

Развяващите знамена демонстранти, водени от крайнодясното движение Национален фронт, сред които имаше монахини и мъже с ризи във военен стил, скандираха “Ако искате джамия, изградете я в парламента!” при първите протести в края на май.

Флаери, на които бе изобразена джамия в кръг и задраскана с линия, бяха разпръснати по земята.

Сега не е най-доброто време да се продължи с това, каза Теодор Колумбис от центъра за външнополитически проучвания ЕЛИАМЕП.

В страната има достатъчно нестабилност заради икономическата криза, добави Колумбис.

В пристанището Пирея, където стотици гръцки православни вярващи се събраха в 174-годишната църква Света Троица, за да чуят неделната литургия от епископ Серафим, 62-годишният бивш капитан от военноморските сили Йоанис Канирос нарече решението “провокативно”.

Серафим, който оспорва решението в съда, казва, че изграждането на джамия е неконституционно и е част от план за “ислямизиране” на Гърция, която е огромен входен пункт за азиатски имигранти, които всяка година опитват да влязат на територията на Европейския съюз.

Искам да подчертая, че Атина е единствената европейска столица, преживяла четири века на ислямско робство и е успяла да се освободи едва преди 200 години, проливайки реки от кръв, каза той в интервю.

Гърция е дом за над един милион имигранти и групи като “Златна зора” казват, че заради работници без разрешителни ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване