07/07/13 15:05
(http://www.klassa.bg/)

ЕАЗИПА осъди Министерството на културата


Европейската агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА) осъди Министерството на културата за мълчаливия отказ на Министъра на културата да пререгистрира дейността на агенцията. Решението №7398 на Върховният административен съд на Република България – Седмо отделение с председател Таня Вачева, е влязло в сила от 1 юли 2013 г. С това решение на съда се сложи край на всички спекулации за легитимността на агенцията.

„Неколкократно сме сезирали Министъра на културата с данни за нарушение и умишлено въвеждане в заблуждение на ползвателите, че ЕАЗИПА е нелегитимна и не може да упражнява дейността си, от страна на длъжности лица от Дирекция АПСП при МК и лично директора Георги Дамянов на принципа на равнопоставеност спрямо сродните организации за управление на права Музикаутор и ПРОФОН. Негативните последици се изразяват и в умишлено въвеждане в заблуждение на ползвателите, че ЕАЗИПА е нелегитимна и не може да упражнява дейност по събиране на плащания, с което агенцията се елиминира като правен субект, което вече е минало“, каза управителят на ЕАЗИПА Здравка Сиракова.

ЕАЗИПА е отправила искания към Министъра на културата да опровергае невярната и клеветническа информация в тв предаването „Господари на ефира“ и да се извини публично на Управителния съвет и всички членуващи в агенцията, съгласно нормативното законодателство, в същото предаване и във всички медии; да уволни незабавно Георги Дамянов – Директор на Дирекция „Авторско право и сродните му права“ при МК, за злоупотреба със служебното си положение и веднага бъде даден на прокурор – ако това го не направи министърът, ще го направи ЕАЗИПА; и да се преработят всички некоректни текстове в сайта на министерството в рубриката „Авторско право“ – регистър на организации за колективно управление на права.

Председателят на Управителния съвет – композиторът Кирил Икономов, благодари на УС и на всички свои членове, за вярата си в правотата - това е нашата кауза. Да проявим мъдрост и да забравим всички клевети и неудобства, които са ни създадени досега. Следва пресконференция.




Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване