07/07/13 13:00
(http://www.klassa.bg/)

Задължават търговските вериги да продават български зеленчуци

Министерството на земеделието и храните търси начин да задължи големите търговски вериги да изкупуват определен процент от българската селскостопанска продукция. Това е една от идеите на земеделския министър Димитър Греков срещу нерегламентирани внос на плодове и зеленчуци. Друг начин за подпомагане на българските селски стопани е заедно с кметовете на общините да се намери нормативна уредба, която да даде възможност на официално представилите се браншови организации целогодишно да представят своята продукция на пазарите. Така че - когато отидете на пазара в определен град, да знаете, че тази сергия е точно на производителя, който ще бъде легитимиран, ще е ясно откъде е продукцията, с какво качество е, разви тезата си Греков Според него "нашите земеделски производители не са научени да се легитимират, да се представят, да се регистрират", а ако се организират ведомството ще има представа колко са е и ще предвиди финансиране за тях, което ще им позволи и да изнасят продукцията си.
Той обаче призна, че вземаните в момента мерки не решават основния въпрос и затова трябва да се мисли дългосрочна стратегия. "Трябва да създадем комплекс от мерки, с които големите вносители по някакъв начин да бъдат проверявани финансово, да проверяват количеството, качеството, а също така и реализацията, т.е. цялата верига да бъде проследявана. Нямаме нищо против големите вериги, но искаме да дадем възможност на нашите земеделски производители да представят своята продукция”, заяви министър Греков. "Трябва да им дадем една ниша, по която да почнат. Ние трябва да се научим да произвеждаме качествена храна, да я предлагаме в хубави опаковки, да има вид, с който гражданите да могат да видят какво е качеството”, каза още той и добави, че за някои неща сме "тотално закъснели"..
Агроминистърът обяви и резултатите от започналите проверки на мобилни групи по границата и зеленчуковите борси и тържища, които не са установили нерегламантиран внос на пресни плодове и зеленчуци от трети страни. В този момент в големите борси на страната не се предлагат гръцки домати, а преобладаващата част са български. Греков обясни, че продължават проверките на влизащи камиони със зеленчуци в района на ГКПП Кулата, Илинден и Капитан Петко Войвода. Всички превозни средства със стока от Македония, Турция и Гърция ще бъдат предложени на митнически и данъчни проверки. Ще се проверяват документите за произход, фактури и други счетоводни книжа. Тези проверки ще продължат до есента и ще обхванат и крайпътните търговци, увери земеделският министър.
Междувременно от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, съобщиха, че продължава сезонното поевтиняване на плодовете и зеленчуците. Ккраставиците поевтиняват с 13 процента до 92 ст за килограм, българските оранжерийни домати - с 61 процента до 58 стотинки, зелените чушки - със 17 на сто до лев и 28 за килограм. Олиото запазва средна цена от 2,58 лева за литър на едро.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване