07/07/13 11:32
(http://e-vestnik.bg/)

Кольо Колев: Някои вярват, че те са народът, а останалите не съществуват

Кольо Колев. Снимка: от тв екрана

ГЕРБ губи повече от БСП; 28% искат избори веднага, 60% дават шанс на правителството, казва  социологът от „Медиана” пред Агенция „Фокус”

- Г-н Колев, на база на изследването, което е провела Агенция „Медиана”, голям ли е процентът хората, които искат правителството да подаде оставката си и кога от анкетираните?

- 28 % от анкетираните искат избори тук и сега. Разбира се, не са мнозинството, но съвсем не са малко. Мнозинството биха предпочели друго решение, но все пак 28 % са доста хора. Като цяло 60% от хората казват, „абе, да заработи”; някои от тях поставят времеви граници. 18 % казват - „да работи една година, пък после ще видим” или „пък после да има избори”, а други 42 % - „да работи, пък като видим как работи, тогава ще решим, дали да има предсрочни избори. До тук преобладаващата картина, според изследването, работи по следния начин: “Да, правителството започна с фал старт, но все пак трябва да му се даде възможност да заработи, пък тогава ще се види”.

- Какви са хората, които анкетирате и каква е системата, по която правите изследването, за да е обективно?

- Когато казвам, че 28% не е малък процент, което означава, че тези хора когато ги попиташ те скачат и настръхват. Вчера видях например един трогателен надпис сред протестиращите „Ние сме народа”. Хората вярват, че те са народът, а останалите не съществуват. Но те съществуват.

Ще ви кажа каква е методиката, за да се види дали съм излъгал. Изследването е проведено в периода 27 юни – 1 юли 2013 г. с 998 души от цялата страна тип „фейс ту фейс”. Която иска организация, може да дойде в агенцията, ще я допусна до картите, ще и осигуря бюро, компютър. Ако иска, може да си ги брои на ръка, ако иска маже да си ги качва на компютъра. Ще и предоставя и обхвата на методиката, извадките и всичките тези неща.

- Според изследването, можем ли да определим дали хората са объркани или имат ясно изразено искане?

- Народът… хората… Кои хора? Има едни хора, други хора, трети хора. Има едни, които искат избори, тук, сега и веднага. Например, голяма група от тези хора са симпатизантите на ГЕРБ, които разбираемо търсят своята форма на реванш. Следващата най-голяма група от тези хора, в размер на една четвърт - 25 % - са хората, които по принцип не гласуват, и не са отишли на предишните избори да гласуват. Те казват, че не виждат, за кого да гласуват независимо, че искат избори тук и сега. Виждате, „варненския феномен”, където хората се палеха, мятаха, и когато дойде време за гласуване и нищо. Така че - едни хора са наясно какво искат, а други съвсем не са.

- Кои са водещите партии според изследването, ако сега се проведат избори, и с колко процента?

- Протестите и всички неща, които наблюдаваме в момента, не работят за нито една политическа формация. Всички партии, в това число и парламентарно представените, губят - БСП, ГЕРБ, “Атака”. Най-силен е спадът като че ли при ГЕРБ. БСП губи, но губи значително по-малко отколкото ГЕРБ и в този смисъл те си променят местата. БСП е с 20%, а ГЕРБ е с 19%. При едни реални избори това може да се обърне и пак остава днешната картина не се появява политическа алтернатива. Независимо от това кой ще бъде първи или втори, много трудно може да се състави стабилно управление срещу значимо парламентарно представителство. Още повече, че след всичкото това нещо е напълно възможно да имаме „варненски феномен”- изключителна ниска избирателна ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване