07/07/13 07:59
(http://www.klassa.bg/)

Най-известният робот в света се провали като гид

Когато японският музей на науките „Мирайкан” решава да наеме от компанията Honda прочутия робот Asimo, за да го „назначи” за екскурзовод, идеята изглежда чудесна. Но се оказа, че андроидът не може да се справи с новата работа – той не различава кога посетителите на музея вдигат ръка, за да зададат въпрос и кога, за да го снимат.
Създаден преди 13 години, Asimo без проблем откри Нюйоркската фондова борса, срещна се с принц Чарлз, подаде чай на Стивън Фрай, снима се по телевизията, припомня успехите му „Индипендънт”.  При добро управление той може да играе футбол, да отговаря на 100 въпроса, да дирижира оркестър. Затова изненада създателите си,  проваляйки се като гид.
В компанията Honda обсъждаха възможността да го използват за отстраняване последиците от аварията в АЕЦ „Фукушима”, но инженерите прецениха, че е много крехък за такава мисия.
Honda често е критикувана, че харчи огромни суми за андроиди, които някои смятат само за прекалено скъпи играчки. В отговор на упреците, през юни компанията обяви, че ще създаде нов модел робот, различен от Asimo, който ще бъде изпратен на втория реактор на разрушената атомна централа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване