07/07/13 07:10
(http://www.klassa.bg/)

Турската полиция не зачита съдебно решение, отказва да пусне протестиращи на площад „Таксим”, брутално ги атакува

Турската полиция не се съобрази с решение на Първи състав на Административния съд в Истанбул, съгласно което присъствието на полиция на площад „Таксим” е незаконно, атакува искащите да влязат на площада протестиращи с водни оръдия и сълзотворен газ и не пропусна да задържи някои от тях, информира Анадолската агенция. Група протестиращи се събра на подстъпите към площада на централния булевард „Истиклял” и показа на полицаите фотокопие от въпросното решение на съда. Полицията не го зачете, предупреди ги да се разпръснат, след което ги атакува с водни оръдия. Започна преследване по страничните улици, при което полицията използва и сълзотворен газ.

Междувременно към протестиращите се присъедини заместник-генералният председател на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Гюрсел Текин и други партийни активисти, които също пострадаха от бруталните действия на полицията. По този повод опозиционният депутат направи изявления пред намиращите се в района журналисти: „Няма нужда да ви обяснявам с какво се сблъскахме тук. Заедно с вас го преживяхме. Очакваме от вас обективно за разкажете за случилото се. Дори и да сме народни представители, виждате че това с нищо не ни помага”.

Преследването между полицаи и демонстранти продължи с часове, има и задържани, посочва Анадолската агенция.


















Анадолската агенция


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване