07/08/13 06:44
(http://www.klassa.bg/)

Nokia от гумени ботуши до високи технологии

През 1865 г. минният инженер Фредрик Идестам основава в Тампере, Финландия, малка хартиена фабрика. Само 3 години по-късно Идестам открива втора фабрика близо до малкия град Нокия. Няколко десетилетия след това, в средата на 20-те години на XX век, компания за производство на гумени ботуши получава контрол над Nokia Ab, като след обединение между три дружества те запазват това име. Обединената компания има пет основни вида дейности: производство на гумени изделия, кабели и електроника, преработка на дървесина и производство на електроенергия. С годините към тях се добавят още няколко второстепенни, например производство на ловджийски пушки, пластмаси и химически материали.От началото на 80-те години Nokia започва активно да развива разработването и производството на електрониказа което съдейства купуването на ред електронни компании. През 1987 г. основен бизнес на компанията става битовата електроника, като в частност Nokia става третият по големина производител на телевизори в Европа. В края на 80-те обаче компанията изпада в кризисно състояние, за което спомага общият спад на световната икономика.През август 1992 г. ръководителят на Nokia, една от най-големите, но почти неизвестни извън страната финландски компании, взема решение да не се разпиляват усилията на корпорацията в почти десет направления (главните от които били производство на целулозно-хартиени и каучукови технически изделия), а да се съсредоточат всички ресурси в две производства — телекомуникации и мобилни телефони. Резултатите от тази промяна са известни. Компанията става лидер на световния пазар за оборудване за клетъчни мрежиа нейното име трайно навлиза в десетката на най-популярните търговски марки. Президентът на Nokia Йорма Оллила става национален герой на Финландия и един от най-известните топмениджъри в света. Това става, след като  през 1992 г. компанията произвежда своя първи мобилен GSM телефон Nokia 1011, а само 6 години по-късно скандинавците вече са световен лидер в производството на мобилни телефони.С раждането на смартфоните през 2007 г. Nokia започва да губи значителен пазарен дял за сметка на Apple и неговия революционен iPhone. За финландците преходът в тази нова ера в мобилните устройства е изключително труден и те не успяват да се приспособят към новите условия на пазара. След мащабни съкращения и преструктуриране в края на миналата година Nokia бе принудена да обяви централата си за продажба. Все пак след стратегическа сделка с най-големия китайски оператор China Mobile компанията успя да се стабилизира и отново гледа уверено в бъдещето.
Компанията готви нов флагман

WALLPAPERSGET.COM
Lumia 1020 вероятно ще се появи на пазара до броени дни.
До момента в интернет пространството циркулираха множество „нелегални“ снимки на прототипи на бъдещия флагман на Nokia –смартфона Lumia 1020, наречен с кодовото ЕОС. През тази седмица в Twitter потребителят @evleaks, отговорен за публикуването на снимки на предишните модели от серията Lumia, пусна първите изображения на устройството, предвидени за бъдещите прессъобщения.Предната част на новия смартфон изглежда много подобна на тази на Nokia Lumia 920, като, разбира се, тук голямата разлика е от задната страна, където се намира модулът за камерата. Както се предполагаше, моделът идва с приложението Nokia Pro Cam. С него потребителят ще управлява мощната камера благодарение на персонализиран интерфейс с ръчно фокусиране и настройки на изображението.Предишните слухове предполагаха, че Nokia Lumia 1020 ще дойде с 4,5-инчов AMOLED екран с WXGA, 41 мегапикселова PureView камера с оптика на Carl-Zeiss, ксенонова светкавица и помощно LED осветление за фокусиране. Апаратът ще се зарежда безжично и ще разполага с батерия с капацитет от 2000 mAh.Очаква се новият смартфон да бъде представен официално по време на организираното от Nokia събитие Zoom. Reinvented на 11 юли в Ню Йорк.
Обратно към класиката

DELFI.IT
Nokia продължава да доказва, че доминацията на смартфоните не може да накара компанията да спре да предлага модели от най-нисък ценови клас. Наскоро финландците представиха 207 и 208, обикновени мобилни телефони, които следват дизайн насоката на Lumia линията на компанията, съобщи Hicomm.bg.И двете устройства струват 68 долара, като 207 не разполага с камера, докато 208 включва 1.3MP модул. Първият модел е наличен само с един слот за SIM карта, докато вторият може да бъде закупен с два. Интересно е, че Nokia разчита на microSIM, вместо на стандартния размер. Компанията набляга на факта, че 207 и 208 са идеални заместители на смартфона ви в по-необичайни ситуации.И двата телефона имат 2.4-инчови QVGA дисплеи, работят в 3G мрежи и са налични в различни цветове.Новите предложения на Nokia идват в различни цветове.
Само Google може да спаси финландците

TNSTATE.EDU
Android може да се окаже решение на проблемите на Nokia.
Експерти поставят под съмнение партньорството между Nokia и Microsoft предвид резултатите до момента. За пореден път анализатори призоваха финландската компания да премине на страната на Google и нейната платформа Android. Според Пиер Ферагу от Bernstein Research единственият изход за Nokia в сегашната ситуация е сътрудничеството с Google и преминаване на смартфоните й под управление на Android, макар и това да е много болезнено. По неговите думи въпросът за смяната на платформата е актуален както никога досега, пише агенция Блиц.Nokia може да стане много опасна за конкурентите, ако премине от Windows Phone към мобилната платформа на Google, смята Ферагу. Финландският производител избра системата на Microsoft и сега е принуден на практика отново да изгражда своя бранд. Bernstein Research не изключва, че към края на годината Nokia може да възприеме Android в евтините си смартфони.Известно е обаче, че преходът на Nokia към операционната система на Google в момента е невъзможен, тъй като компанията подписа споразумение с Microsoft да пуска само смартфони под управление на Windows Phone.






















Nokia

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване