07/08/13 23:26
(http://www.klassa.bg/)

Акад. Овчаров така и не разбра какви задължения има!

1.                 Подалият оставка управител на фонд „Научни изследвания“ акад. Овчаров така и не разбра какви са задълженията и отговорностите му като началник на администрацията на Фонда и свързващо звено между Изпълнителния съвет и Министерството, когато за решенията на този управителен орган е необходима и санкция на Министъра.


2.                 На заседанието си от 21.03.2013 ИС разглежда препоръките в одитен доклад №8007-15 от Министерство на образованието, младежта и науката и набелязва поредица от мерки и решения за изпълнението им (Протокол №3, т. 1).  Между тях е и решението да се изготви нов правилник на Фонда, както и система от вътрешни правила за функционирането на администрацията и финансовото управление на фонда. Решенията са  сведени до знанието на Управителя, но той не предприема никакви административни действия. Два месеца по-късно на заседанието от 21.05. 2013 г. ИС напомня на Управителя, че трябва да изготви и въведе  СФУК, но отговор няма. Напомняме за изискванията на АДФИ и одитния доклад и  на заседанието на 10.06. 2013 г. (Протокол №9)и искаме доклад от Управителя. Оказва се, че още на 30.05.2013 г. той е подписал  заповед за утвърждаване на правилата за текущ финансов контрол в разрез с правилника на ФНИ, който изисква одобрение от ИС.


3.            На същото заседание от 21.03.2013 г. ИС предлага  и състава на работна група  за новия правилник, който трябва да бъде утвърден от Министъра. Това така и не се случва, защото Управителят не е придвижил документите до Министерството. Вместо нов правилник в края на април се появява проект за изменение и допълнение на действащия правилник, изготвен от администрацията на МОМН без участието и знанието на ИС. Членовете на ИС изказват несъгласието си  с направените корекции, но Министърът одобрява промените на 23.05.2013 г. и те влизат в сила.


4.            ИС иска да публикува решенията се на сайта на Фонда и е изготвил доклад за административните нарушения, допуснати в сесия 2012 г. ,  който е приет на предишно заседание (протокол №7), но Управителят не е съгласен с това. На заседанието от 10.06. 2013 г. (Протокол №9) ИС отново настоява за достъп до сайта и за създаването на отделен домейн, в който да се публикуват материали, свързани с дейността на ИС, но отново няма действие. Все пак докладът за нарушенията е публикуван. В първоначалния му вариант има констатации за допуснати нарушения на регламент 800 в 11 от 95-те финансирани през 2012 г. проекти. По предложение на представителя на МФ в ИС, който е направил тези констатации, те са извадени от доклада, тъй като въпросът е деликатен и експонирането му може да доведе до сериозни санкции от страна на ЕС. Затова се взема и решение създадената комисия относно нарушенията на този регламент да бъде закрита. В изявленията си от последните дни проф. Овчаров твърди, че в нарушение на този регламент са не 11,  а 50 проекта, но не е огласил доклада на комисията, за да не бъде съден от „потърпевшите“ проектни колективи. Питаме се защо, ако е сигурен за установените нарушения, Управителят, който представлява Фонда като юридическо лице, не е предприел необходимите административни действия по  разтрогването на договорите? За широката публика ще добавим, че това може да стане или по взваимно съгласие на двете страни, или чрез съдебно производство, в което Фондът се представлява от Управителя и юристите.


5.            В дневния ред на заседанието от 10.06. 2013 г. (Протокол №9) е включена точка, по която главният счетоводител на Фонда да докладва защо и подменена одобрената от ИС Годишната оперативна програма и защо е нарушен раздел III, ал. 2 от Правилника на ФНИ. Счетоводителят не се явява. Май бил пуснат в отпуска от Управителя, който не е взел никакви мерки някой да го замести. ИС изисква разяснения от юристите на Фонда как е станало така, че Управителят е подписал заповед за откриване на конкурсна сесия „Финансиране на фундаментални научни и научно-приложни изследвания в приоритетните области“ – 2013 г. без знанието на ИС, която не съответства на приетити от ИС Насоки за кандидатстване. В новата заповед са включени приоритетите педагогика и наука-бизнес, специално отменени с решение на ИС.  Задоволително обяснение не е получено и ИС взема решава на следващото заседание на ИС (24.06.2013 г.) Управителят да докладва кой е допуснал грешката и е изготвил заповед с невярно съдържание и да бъде наказан. Заповедта веднага да бъде свалена от сайта на ФНИ и да се качи, след като бъде коригирана. На заседанието от 24.06. 2013 г. Управителят не се явява. Изпитвал.... След оставката си започва да твърди, че ИС искал от него да намали бюджета на новия конкурс до 3 милиона, като върне изискваните заради нарушения в предишни сесии от АДФИ около осем милиона. А и той научил за това едва през м. май.  Меко казано, всичко това не отговаря на истината, защото главният секретар е изпратил доклад  до Управителя за  възможните рискове, ако санкциията бъде наложена веднага,(този документ ми липсва, моля добавете датата) но Управителят не е предприел никакви действия. А ИС в съответствие с новия правилник на МОН изготвя поправен вариант на Годишната опреративна програма, в който сумата за конкурсната сесия през 2012 г. е 12 800 000.00 лв. Управителят отказва да я публикува.


6.            На 10.06. 2013 г. ИС пита администрацията дали са изготвени проектоправила за работата на ПНЕК, ВНЕК и ИС според препоръките на одитните доклади. Правилата се появяват на следващото заседание, но се оказва, че не са съобразени с промените в Правилника на ФНИ и ИС ги връща за доработване.


7.            Във връзка с получен сигнал, че ръководителят на проект  (FFNNIPO_12_01707) Харизан Харизанов е получил степента доктор от НБУ по време, когато е действал ЗНСЗ, и следователно не е доктор според националното законаделство, ИС иска от юристите на Фонда да се произнесат по казуса на заседанието си от 20.05. 2013 г. (Протокол №8). На 10.06.2013 г.  Управителят не съдейства на ИС този юридически казус да бъде разяснен и евентуалните нарушени отстранени.


8.            На същото заседание от 20.05. 2013 г. (Протокол №8) ИС нарежда на администрацията да се подготви и изпрати писмо до всички университети, БАН, Селскостопанска академия,  Съюза на учените и неправителствени организации, които да внесат във Фонд „Научни изследвания“ своите предложения за членове на ПНЕК, тъй като мандатът на тези комисии изтича през м. август. На следващото заседание ИС секретарката на Управителя докладва, че все още не са изпратени писма до институциите. ИС изисква от администрацията на ФНИ до два работни дни (13.06.2013 г.) да бъдат изпратени уведомителните писма. Слава Богу, това най-после се случва.


9.           С протокол №9 от 10.06. 2013 г. ИС окончателно приема и утвърждава състава на Временните научно-експертни комисии, които трябва да организират оценката на проектните предложения в новия конкурс и го предоставя на Управителя. На заседанието от 24.06. се оказва, че  заповедта за тяхното назначаване не е изготвена и предоставена за подпис от Министъра, а ВНЕК трябва да започнат работа на 09.07.2013 г.   Тъй като Управителят не присъства на заседанието ИС извиква извънредно главния юрист на Фонда и й нарежда да изготви заповедта.


10     .   На заседанието от 10.06. 2013 г (Протокол №9) проф. Енчев, член на ИС докладва за непрофесионалното отношение на служителка на Фонда. Получено е писмо до Управителя на ФНИ акад. Овчаров, от което става ясно, че Фондът съди Института по органична химия за 60 000 лв. Искът от страна на ФНИ е постъпил на 26.04.2013 г. Оказва се обаче, че същата сума е преведена на ФНИ още на 27.06.2012 г., а неоторизираната служителка е поискала и лихва върху вече върнатата сума. Подобен случай се е  разиграл и със самия проф. Енчев, когато без да има нужните права и задължения същата служителка му се е обадила и поискала да върне пари по договор, които вече са били възстановени на Фонда през декември 2012 г. ИС иска от Управителя да въведе ред  и да забрани на секретарите на ПНЕК да се занимават с финансовите дела на Фонда, за които са отговорни счетоводителите и юристите. Естествено Управителят не реагира на получения сигнал.


11.        Както се вижда от гореизложеното Управителят системно оставя без последици решенията на ИС и не се явява на неговите заседания дори след изрична покана. Сега обяснява, че е възложил на главния секретар да го представлява, но в подписаната от него заповед РД01/46 от 31.05. 2013 г. такива задължения не са разписани. През последните месеци ИС разговаря с Управителя само чрез писма, които той възмутено игнорира.  Това не пречи на акад. Овчаров да обвинява ИС, че не е взел никакви мерки, за да подобри работата на Фонда. Тотално игнорира и изготвената от главния секретар Програма за развитието на ФНИ  за периода от 2013 до 2020 г., която включва конкретни административни действия и срокове за тяхното изпълнение. За да оправдае бездействието си,  Управителят приписва проектните нарушения от предишни сесии на настоящия ИС и успява да убеди и министър А. Клисарова, че одитното звено на МОН е направило констатации в тази насока. Това вече е нагла лъжа, защото по време на управлението на проф. Овчаров, което съвпада с това на ИС, одит не е извършван. Такава проверка е назначена от министъра едва на 02.07. 2013 г. със заповед РД09-719.  Инсинуациите, че ИС е финансирал нови проекти, са просто клевета, защото обещаният от двама предишни министри конкурс за отхвърлените проекти от сесия 2012 г. все още не е започнал, а и назначената одитна проверка очевидно ще го отложи. ИС е взимал решения относно финансиране на текущи проекти от минали сесии със сключени договори за финансиране. Тези решения  се взимат на базата на доклади от съответните ПНЕК, като ИС въведе правилото докладите на научните експерти да се придружени и с доклад от финансов одитор заправомерността на изхарчените средства. ПНЕК към ФНИ бяха преустановили заседанията си от  м. ноември миналата година по неясни за ИС причини, и едни месец след назначаването на новия ИС и Управителя н ФНИ  се оказаха затрупани със стотици необработени междинни и финални доклади. Наложи се ИС да заседава по два или три пъти месечно, за да разгледа направените от ПНЕК доклади (Правилникът го задължава да провежда по едно заседание веднъж на 2 месеца) и да осигури финансирането на следващите етапи. За кратко време успяхме да отпуснем финансиране за следващия етап на повече от сто проектни предложения, чиито междинни доклади чакаха от много месеци да бъдат оценени. А оценката на тези доклади е от изключителна важносто за проектните колективи, тъй като от нея зависи финансирането на следващия етап (при установени недостатъци или нарушения ПНЕК може да предложи редуциране на финансирането или дори прекратяване на проекта). Нещо повече в договорите от 2009 г. насам се забранява на проектните колективи да отчитат средства по проекта между първия етап до подаването на междинния отчет и втория етап, който започва селд сключване на анеккс към договора въз основа на решението на ИС за размера на финансирането, така че едно продължително прекъсване на проектните дейности излага на риск самото изпълнение на проекта. А сред чакащите за оценка междинни доклади има и такива, подадени преди повече от 6 месеца. Всъщност, с клеветническите си твърдения акад. Овчаров стана причина и за спирането на тази дейнност на ФНИ, която би трябвало да е рутинна за Фонда и да се извършва в кратки срокове. Спряното финансиране и назначеният одит ще доведат до още по-големи прекъсвания на дейностите по текущите проекти.


      Но според г-н Управителя вероятно и за това е виновен Изпълнителният съвет....


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване