07/08/13 09:00
(http://www.klassa.bg/)

Бъдещето на икономиката минава през устойчиво развитие

Съвременният икономически модел има само един път на развитие и това е зелената икономика. Това заяви Апостол Дянков, експерт по устойчиво развитие в "Денкщат" по време на Зеления форум, организиран за четвърта поредна година от GLOBUL и сп. "Мениджър". "Моделът се нуждае от промяна, защото произвеждаме продукти и голяма част от тях са нещо, от което не се нуждаем", заяви Дянков. Данните на WWF показват, че живеем на ниво 1,5 планети, т.е. живеем на една планета, а изразходваме ресурси за една планета и половина. Това прави модела порочен, създаваме доста вредни емисии за планетата и завещаваме на следващите поколения огромнен дълг. Ефектите от него са широко известни - повишаване на температурата с 2-4 градуса в световен мащаб, разтопяване на ледниците, разрушаване на озоновия слой и т.н. За да променим тази тенденция, трябва да наложим зелената икономика, споделя Дянков - така ще намалим прекомерната употреба на ресурсите, които изразходваме, както и на вредните емисии, които се отделят в производствения процес.
Зелената икономика обаче не е достатъчна за бизнес общността, тъй като фокусира върху това как да не произвеждаме толкова, колкото ще унищожи екосистемата и природата. Негативният ефект на зелената икономика е, че се концентрира твърде много върху количеството, т.е. като съкратим емисиите и намалим отпадъците, ще редуцираме екологичния си отпечатък върху климата и екосистемите. По света вече се води дебат дали зелената икономика е достатъчна, а тази тема навлиза и в България все повече. Във връзка със следващия програмен период на европейските фондове, в Европейската комисия вече се води дебат как да постигнем ресурсно ефективна нисковъглеродна икономика. Решението е да добавим и т.нар. синята икономика, която се концентрира върху качеството на произвеждания продукт. Синьо-зелената икономика е да създадеш това, от което имаш нужда в достатъчно количество за нас и поколението след нас. Терминът "синя икономика" е въведен за първи път от белгийския предприемач Гюнтер Паули в едноименната му книга. Премиерата ѝ в София беше в средата на месец май, като устойчивият икономически модел на Паули включва въвеждането на 100 иновации, вдъхновени от природата, които в рамките на 10 години ще открият 100 милиона работни места.
Темата за устойчивото развитие беше засегната във всички свои аспекити тази година на Зеления форум. Една от перспективите, които тепърва ще се развиват в България и на Балканите като цяло, е устойчивото строителство. „Устойчивото строителство е от интерес за страната, защото наличието на такъв тип сгради ще привлече повече международни компании да отворят свои офиси в България", заяви от своя страна Джулиан Едуардс, управляващ директор на Tishman International за Европа. Бизнес комплексът Sofia Airport Center, който американската компания е изградила в България, беше домакин на събитието, като единствената бизнес сграда с LEED сертификат. "Компаниите, които навлизат в региона имат желание да развиват дейност с най-висока ефикасност на разходите. Възможностите за спестяване на енергия в Sofia Airport Center е един начин наемателите да постигнат тази своя цел", заяви Едуардс.
За разлика от стандартното строителство, при което се взимат краткосрочни икономически съображения, устойчивото строителство се базира на качество и ефективност. Икономическата устойчивост на проекта се увеличава и същевременно се намалява негативният ефект върху околната среда, като се намалява употребата на вода и енергия. Наблюденията са, че търсенето на този тип сгради в България се увеличава, като ползите освен за бизнеса, са и за обществото. За околната среда това е опазването на съществуващите биологични видове и чистите зелени площи, а за икономиката - създаването на нови работни места.
Търсенето на този тип сгради се увеличава. "Вече имаме повече от дузина компании, които са установили своята дейност тук в Sofia Airport Center. Това ясно показва, че и българските и интернационалните бизнеси разбират ползите от такъв тип офис и логистични площи”, допълни Едуардс. Обществото също ще има ползи от това – чисти зелени площи, здравословна среда, без замърсяване по време на строежа и опазване на съществуващите биологични видове. В допълнение се създават нови работни места. Построяването на сграда А2 от бизнес комплекса е изпълнено предимно от местни фирми и близо 2 000 български работници, а със завършването на целия проект се предвижда в бизнес комплекса да се открият 10 000 работни места.
Тенденцията показва, че бъдещето ни е свързано със зелената икономика, независимо под каква форма ще я приемем. Според Апостол Дянков, разполагаме с всички необходими технологични решения, за да сменим успешно модела, затова нямаме оправдание, ако не го направим.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване