07/08/13 06:11
(http://www.klassa.bg/)

Вътрешните противоречия в Йемен растат

Хиляди йеменци се събраха в неделя в Мукала, административния център на югоизточния район Хадрамут, за да поискат отделянето на южната част на страната. ТОва стана по повод 19 –ата годишнина от края на гражданската война, която през 1994 година бе спечелена от северняците.
"Нито съюз, нито федерация! Не на окупацията!", скандираха протестиращите, които се събраха от различни южни провинции в Мукала, съобщи АФП.
Демонстрантите гордо развяваха знамената на бившия Южен Йемен и вдигаха портрети на лидера на движението на Юга Хасан Баум.
Организаторите потвърдиха, че отхвърлят "националния диалог".
Южен Йемен бе независима държава преди сливането й със Севера. Гражданската война, която противопостави двете страни между май и юли 1994 година, бе спечелена от Севера. Хората от южната част на страната, обвиняват Севера, че ги маргинализира и дискриминира.
Южняшкото движението, създадено през последните години, иска автономия на Южен Йемен, но твърдолинейното му крило, ръководено от бившия вицепрезидент Али Салем ал Баид, се бори за отцепване и се противопоставя на националния диалог, започнал през март в столицата Сана.
В Аден, старата столица на Южен Йемен, магазините затвориха в неделя. Млади демонстранти препречиха улиците с камъни по призива на групата на Али Салем ал Баид, съобщи АФП, като се позова на очевидци.
Националният диалог, в който участват някои от крилата на Южняшкото движение, има за цел да създаде нова конституция на страната и да подготви изборите през февруари 2014 година след приключването на двугодишен преходен период.
Диалогът бе предвиден в политическото споразумение, което позволи оттеглянето на бившия президент Али Абдала Салех през февруари 2012 година след масовите протести срещу режима му.





















АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване