07/08/13 13:39
(http://www.klassa.bg/)

ЕС планира 100-гигабитова оптична мрежа

ЕС възнамерява да изгради в близките години оптична мрежа за предаване на данни със скорост 100 гигабита в секунда (Gbps). STRAUSS е един от шестте съвместни проекта на ЕС и Япония за 18 млн. евро, съобщи Европейската комисия, цитирана от technews.bg.
Проучванията показват, че през последната година обемът на предаваните данни по мрежите в Европа е нараснал двойно, а до 2018 г. ще се увеличи 18 пъти.
За подобен трафик са необходими много по-бързи мрежи, посочват от Европейската комисия. В момента някои британски оператори предлагат домашен интернет със скорост до 1 Gbps, колкото осигурява и оптичната мрежа на Google в САЩ (изградена в рамките на проекта Google Fiber).
"Потребност от скорост 100 Gbps все още няма, но тя неминуемо ще се появи в близките години, така че Европа се подготвя още отсега. В бъдеще интернет няма да познава граници", коментира еврокомисарят по новите технологии Нели Крус.
В последно време тя предприема активни действия за развитие на европейската инфраструктура.
Така например, през май Нели Крус обяви план за значително разрастване на производството на полупроводникови компоненти в Европа, като целта е да бъдат задминати САЩ в тази област.
Освен в оптичния интернет, Европа и Япония си партнират в още няколко направления: по-ефективна експлоатация на радиочестоти, нови механизми за защита на персонални данни области като медицината, разработка на технологии за умно управление на електрически мрежи и др.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване