07/08/13 13:56
(http://www.klassa.bg/)

Заради Сноудън визитата на Обама в Русия е под въпрос

Независимо, че Русия не е сред страните, в които търси политическо убежище беглецът-изобличител на американските спецслужби Едуард Сноудън, продължаващият му престой в транзитната зона на летище „Шереметиево“ заплашва сериозно диалога Русия-САЩ, съобщава ИТАР-ТАСС. Неназовани американски чиновници са намекнали пред „Ню Йорк Таймс“, че президентът Барак Обама може да се откаже от визитата си в Москва в навечерието на срещата на Г-20 през септември, ако Сноудън все още се укрива там.
Източник на в.“Комерсант“, близък до Държавния департамент във Вашингтон, твърди, че по дипломатически канал Кремъл е бил предупреден, че Обама може и да не участва във форума на 20-те най-силни държави на планетата в Санкт Петербург. Те не изключват той да бъде заменен от вицепрезидента Джо Байдън.
Прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков казва за вестника, че в Кремъл не знаят нищо за ултиматума на Вашингтон. По думите му подготовката за визитата на Обама върви в пълен ход.
В същото време известният със своята антируска риторика сенатор-републиканец Джон Маккейн призова в неделя да се „изхвърли копчето за презареждане“, което стана синоним на новите руско-американски отношения. „Путин е стар апаратчик на КГБ, който не е заинтересован в подобряване на отношенията със САЩ. В противен случай той би направил така, че да ни предаде Сноудън“, каза Маккейн пред телевизия Си Би Ес.
На въпрос може ли Вашингтон да приложи военна сила, за да залови издирвания информатор, когато той се опита да замине от Русия в друга страна, сенаторът отговаря:“ Не мисля, има определени норми на международното право“.
До момента Венецуела, Боливия и Никарагуа са страните, готови да дадат политическо убежище на бившият сътрудник на ЦРУ, който огласи секретната програма за електронно следене на гражданите в САЩ,
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване