07/08/13 14:59
(http://www.klassa.bg/)

Пилотът на катастрофиралия "Boeing 777" бил новак

"Boeing 777", който се разби на летището в Сан Франциско на 6 юли е бил управляван при кацането от пилот с много малък опит с този модел самолети, предаде АП, като цитира
представител на компанията-собственик Asiana Airlines. Пилотът Ли Кан Кук е имал само 43 летателни часа на "Boeing 777", а приземяване в Сан Франциско с този модел извършвал за първи път. От компанията подчертават, че все пак той е имал над 10 000 летателни часа с други видове самолети. Освен това е бил асистиран от втория пилот, който е бил с голям опит в подобна операция с този вид машина.
Първите резултати от данните на черните кутии сочат, че лайнерът е започнал кацането с доста малка скорост, а 1,5 секунди преди сблъсъка със земята пилотът се е опитал да отложи приземяването и да направи още един кръг.
При катастрофата загинаха две 16-годишни китайки, а 182 души бяха ранени. На борда е имало 307 души – 291 пътници и 16 членен екипаж. Първоначално бе съобщено, че момичетата са били изхвърлени от самолета, когато се откъсва опашката му, но огледът на телата навежда на предположение, че едно от тях е било прегазено от кола на спасителната служба.
Щетите от катастрофата са за 137,3 милиарда вона (около 120,1 милиона долара), предаде РИА „Новости“, като цитира южнокорейската агенция Ренхап. Asiana Airlines ще плати само 2,26% от сумата. Самолетът, който бил на лизинг от 2006 г. е застрахован в 9 компании за сумата от 99,5 милиона долара.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване