07/08/13 21:24
(http://e-vestnik.bg/)

Политическият трус в Египет срива туризма

Франс прес

Безредици в Египет. Снимка: АП/БТА

Насилието и държавният преврат в Египет донесоха анулирания на посещения на чуждестранни туристи и крият риск да убият надеждата на властите тази година да бъде достигнат отново рекордният брой посетители от 2010 г., преди революцията, свалила от власт президента Хосни Мубарак.

През 2010 г. над 14 милиона чужденци са посетили Египет, където туризмът е един от основните източници на валута. С Арабската пролет и последиците от нея този сектор, който осигурява, пряко или непряко, препитание на около 10% от населението, обаче се срина.

През 2012 г. чужденците лека-полека започнаха да намират отново пътя към Страната на фараоните, като се започне от руснаците, контингент номер едно с 1.9 милиона посещения, германците (1.2 милиона) и британците. Срещу течението французите, иначе любители на културния туризъм, продължиха до
голяма степен да пренебрегват тази дестинация.

Като цяло 2013 г. започна по-скоро добре с 4.6 милиона туристи от януари до май, сред които 1.26 милиона руснаци и само 107 000 французи, според официални египетски данни.

Министерството на туризма съобщи в края на април, че легловата база е резервирана над 80% през лятото и близо 45% в Кайро. То се надяваше тази година да бъдат достигнати отново върховете от 2010 година. Новата политическа криза обаче поражда риск от обръщане на тенденциите.

Някои страни като Франция, Великобритания, Италия и Швейцария посъветваха своите граждани да не посещават Египет. Русия и Германия не стигнаха чак дотам. Според Берлин престоят в морските курорти и круизите не представляват никаква опасност.

Москва препоръчва само “да се избягват районите, където се провеждат масови демонстрации” и по възможност да не се излиза извън морските курорти.

Изчаквателна позиция или анулации

Руснаците, за които вече Египет е втората най-предпочитана чуждестранна дестинация след Турция, пребивават предимно на брега на морето. Същото се отнася и за германците. Освен това “няма анулации”, увери Ирина Тюрина, говорителка на Руския съюз на туристическата индустрия. Тя все пак констатира
забавяне на резервациите от сряда, но отбелязва, че “всички самолети за Египет са пълни до 10 юли”.

В Германия, от TUI, най-големия туроператор, подчертават, че човек може да “прекара съвсем нормална ваканция” на брега на Червено море. Авиокомпанията Lufthansa съобщава за пълни самолети за
Египет през идните дни и за все така добър брой резервации.

Кризата в Египет няма никакви последствия и за многобройните полети на Air Berlin.

Обстановката е по-малко спокойна във Великобритания, където туристи биват връщани от Луксор от туроператорите Thomson и First Choice, и във Франция, където някои компании от бранша започнаха да прилагат план Б, като прекъсват почивките в Кайро и Хелиополис и екскурзиите на Синайския полуостров,  като предлагат на клиентите си да се върнат в Европа.

“Активирахме кризисна клетка в четвъртък сутринта. В момента имаме 130 клиенти в Египет. Седем са на круиз, а останалите - на брега на Червено море. Предложихме им предсрочно да се върнат с първия възможен полет и някои се съгласиха. Освен това спираме пътуванията до Египет до 14 юли”, обясни говорителят на Thomas Cook France.

В Италия, Андреа Костанца, президент на Италианската федерация на агенциите за пътуване и туризъм (Fiavet), посочва, че е “регистрирал 20% анулации” на почивки и заемане на изчаквателна позиция за правенето на резервации. “За момента най-засегнати са Кайро и круизите по Нил”, казва той.

“Египет не се е възстановил напълно след Арабската пролет. Има някои италиански фирми, които работят само с Египет - Шарм ел Шейх. Това е едно почти изцяло италианско място, с надписи на италиански и т. н. и това е катастрофално за тях”, коментира Костанца, като се надява, че “ситуацията ще се нормализира
възможно най-бързо”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване