07/08/13 21:01
(http://offnews.bg)

Св. Панкратий, еп. Тавроменийски, Св. Теодор, еп. Едески

Православен календар

Свети свещеномъченик Панкратий, епископ Тавроменийски

Св. Панкратий се родил в Антиохия в дните на земния живот на Господа Иисуса Христа. Когато бил още дете, родителите му отишли заедно с него в Йерусалим. Там те се удостоили да видят Самия Спасител и да чуят Неговото Божествено слово. Цялото семейство повярвало в Христа и приело светото кръщение.

Панкратий слушал проповедта на светите апостоли. Той бил поставен за епископ на сицилийския град Тавромения от апостолите Петър и Павел. Там разпространявал словото Божие. Неговата проповед била съпроводена с чудеса.

Св. Панкратий завършил мъченически земния си живот – езичниците го убили с камъни.

Светия наш отец Теодор, епископ Едески

В град Едеса* живеел мъж, на име Симеон, който имал съпруга, наречена Мария. И двамата били благочестиви, бояли се от Бога и свято изпълнявали Неговите заповеди. Тъй като били богати, те давали голяма милостиня. Родила им се само една дъщеря и много им се искало да имат дете от мъжки пол. Затова ходели по различни Божии църкви, постели и се молели, като умолявали Бога да им даде син.

* Град Едеса се намирал в северната част на Месопотамия, на река Ефрат. Там през IV век била основана богословска школа от свети Ефрем Сирин. През 641 г. Едеса била завладяна от арабите; през 1098 г. я завладял граф Балдуин, който я направил главен град на Едеското княжество; през 1144 г. тя била покорена от турците и оттогава преминавала от ръце в ръце, докато през 1637 г. окончателно попаднала под властта на Турция. Бел.ред.

Веднъж, през време на светата Четиридесетница, по-точно, в съботата на първата седмица от Великия пост, когато се празнува паметта на свети великомъченик Теодор Тирон, двамата съпрузи отишли с дарове в църквата “Свети Апостоли” за утренята. По време на службата, по едно и също време, и двамата били обзети от някаква дрямка и били удостоени, всеки поотделно, със следното видение. Те видели свети апостол Павел*, който стоял в църквата заедно със свети великомъченик Теодор Тирон.

* Паметта му се чества на 29 юни. На тази дата е поместено и житието му. Бел.ред.

Светият великомъченик казал на светия апостол, сочейки с пръст към Симеон и Мария:

- Ученико Господен, тези хора горещо молят Бога да им подари детенце от мъжки пол. Изходатайствай им пред Бога молбата им да бъде изпълнена, така че пожертвованията им за храма и милостините им да намерят въздаяние.

И те видели, че апостолът подава в ръцете им младенец от мъжки пол, като казал:

- Ето, вече имате син!

А великомъченикът казал:

- Името му да бъде Теодор, защото този младенец наистина ще бъде Божий дар (Теодор – от гръцки: Божи дар, бел.ред.).

След това видение и след свършването на утренята, те разказали един на друг виденията си и се чудели, че и на двамата се явило едно и също. Те благодарили на Бога, като видели в това предизвестие за зачеването на син и с радост се върнали у дома. А когато Мария заченала, тя пазела пълно въздържание, защото носела в себе си този, който трябвало да стане съсъд на Светия Дух.

Когато настъпило време за раждане, им се родил син, когото по волята на великомъченика, нарекли с името Теодор и го просветили със свето кръщение. Детето израснало и родителите му го изпратили да се учи. Оказало се, че момчето е неспособно да учи – то имало слаба памет и бавно запаметявало уроците. Това обаче се оказало особено действие на Божия Промисъл, Който искал мъдростта да бъде преподадена на момчето не от хората, а от Божията благодат. Момчето често получавало забележки и от родителите, и от учителите, а връстниците му се подигравали и след известно време то дошло до мисълта да моли вразумяване от Бога. То започнало да ходи често в църквата и да се моли усърдно.

Веднъж, в един неделен ден, под въздействието на божествено вдъхновение, то дошло в църквата преди светата литургия и като влязло в олтара, се скрило под светия престол. Никой не забелязал това. Архиереят започнал светата служба, а Теодор заспал там и спал до края на литургията. И имал в съня си видение. Видял едно момче, което изглеждало да му е връстник по години; то го хранело с меден нектар и като му дало в ръцете пастирски жезъл, го благословило. След това видение Теодор се събудил и излязъл изпод престола. А архиереят и другите, които били с него в олтара, като го видели, се удивили и го попитали как се оказал там. Той им разказал всичко за себе си и за видението, което имал. Архиереят се изпълнил със страх и веднага причислил момчето към клира си, като го поставили на длъжност четец. От това време Теодор станал съобразителен и способен ученик, като превъзхождал с разума си не само връстниците си, но и по-големите.

Той преуспявал и в духовните, и в светските науки, на които се обучавал при известния тогава в Едеса учител по философия Софроний, който за кратко време преминал с Теодор всички науки.

Когато Теодор навършил осемнадесет години, баща му Симеон се преставил в Господа, а след една година заминала при Господа и Мария, Неговата майка. Теодор раздал на бедните наследения от родителите голям имот, като отделил само малка част за омъжената си сестра. Тя имала син Василий, който бил удостоен с епископски сан в град Емеса и написал това житие на преподобния Теодор.

Статията "Св. Панкратий, еп. Тавроменийски, Св. Теодор, еп. Едески" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване