07/08/13 00:49
(http://e-vestnik.bg/)

Франциск, лечителят на църквата

Папа Франциск. Снимка: от тв екрана

Новият папа има по-твърд подход от предшественика си към прането на пари и корупцията. Първата му цел - папската банка или Института за религиозни дейности (ИРД).

Името навежда на мисълта за набожни, милосърдни дела. Финансовата институция, която вече над 70 години върти бизнеса си под покрива на Ватикана, се нарича Институт за религиозни дейности, съкратено ИРД. Папската банка отдавна е подозирана в тъмни сделки - незаконно финансиране на партии, пране на пари, корупция. Банката има славата на една от най-могъщите и най-непрозрачни финансови институции в света. Мнозина от банкерите, на които е било позволено да хвърлят поглед в делата на институцията, умират при неизяснени обстоятелства. Сред тях е банковият служител Роберто Калви през 1982 година и юристът Микеле Синдона четири години по-късно.

Сега папа Франциск иска да подходи решително към интригите в “банката на Бог”. Очаква се комисия да започне да планира преустройството на институцията. И не само това - след като старшият счетоводител на ватиканското управление на недвижимите имоти Нунцио Скарано бе арестуван по подозрения в пране на пари и корупция, Франциск отстрани не само него. Малко по-късно се оттеглиха и ръководителят на ИРД Паоло Чиприани и неговият заместник. На мястото на Чиприани сега временно трябва да застанат новият надзорен съвет и рицарят от Малтийския орден Ернст фон Фрайберг. До октомври компанията трябва да има нова структура и нов шеф.

Италианският печат писа за земетресение във Ватикана. При това случаят “Скарано” изобщо не бе неочакван. Разследванията, които доведоха до ареста на Скарано и двама негови съучастници, имат дълга предистория. Скарано беше управител на имущество при APSA - дружество за управление на недвижими имоти, което работи заедно с ИРД. Заради това сътрудничество той вероятно е имал възможността да използва множество контакти на банката на Ватикана, за да скрие парични трансакции за милиони. По този начин вероятно е опитал и да пренесе нелегално 20 милиона евро от Швейцария до Рим.

Още през 2010 година прокуратурата в Рим започва да разследва паричния поток между една дузина италиански институции и Ватикана. Имаше подозрения за пране на пари. Няколко месеца по-късно бе конфискувана сума от 23 милиона евро, вложени от ИРД по сметка в италианска банка. Генералният директор Чиприани и тогавашният президент на надзорния съвет Еторе Готи Тадески в крайна сметка бяха обвинени в нарушаване на европейските правила срещу прането на пари.

Папа Бенедикт срещна съпротива

Тогавашният папа Бенедикт Шестнайсети след това обяви, че ИРД ще представи счетоводството си на банковия регулаторен орган на ЕС. Целта бе институцията отново да влезе в “белия списък” на финансовите институции, които спазват международните стандарти за прозрачност. Бенедикт обаче срещна съпротива в курията. Така нареченият скандал Ватилийкс през януари 2012 година показа дълбокото разцепление във Ватикана - докато папата и тогавашният председател на надзорния съвет на ИРД Готи са настоявали за по-голяма прозрачност, държавният секретар Тарчизио Бертоне се е опитвал да саботира кампанията за прозрачност.

Спорът около ИРД няколко месеца по-късно доведе до уволнението на Готи Тадески. До февруари 2013 година ръководният пост в надзорния съвет остана незает. Едва след като Бенедикт се оттегли, се намери нов ръководител - германецът Ернст фон Фрайберг, който сега временно ръководи банката. За Марко Ансалдо, експерт по Ватикана от италианския всекидневник “Република”, назначението още тогава даде ясен знак, че в курията има необходимата воля да се запази сегашната форма ...

Публикувана на 07/08/13 00:49 http://e-vestnik.bg/18054/frantsisk-lechitelyat-na-tsarkvata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване