07/11/13 16:59
(http://www.hsnovini.com/)

509 млн. лв. предвижда реализирането на Интегрирания план на Хасково до 2020 г.

509 милиона лева е готова да усвои община Хасково през следващия програмен период, съгласно изработения бюджет на „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Хасково“. Предстои планът да бъде внесен за разглеждане в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На заключителна пресконференция днес авторите на интегрирания план отчетоха, че Хасково е единствената община в страната, на която ресорното ведомство не е върнало за доработване документацията по проекта.

Съгласно разработения бюджет към интегрирания план, инвестициите се разпределят за трите одобрени зони за въздействие. Социалната е на обща стойност 211 054 807,90 лв., публичната зона включва проекти за 70 113 204,35 лв., икономическата е за 116 871 851,10 лв. и общоградските проекти са на стойност 110 988 954,33 лв.

В зоната с преобладаващ социален характер в интегрирания план е заложено изграждане на ВиК мрежи в кварталите „Кенана“, „Изгрев“ и „Орфей 3“; изграждане и възстановяване на междублокови пространства; обновяване на жилищни сгради и комплекси; енергийна ефективност в училища и детски градини; изграждане на нови сгради за социални дейности; възстановяване на Розариума в парка „Кенана“; реконструкция на алеи,  преустройство на детски сектор и благоустрояване на пространството около параклиса „Св. Трифон“ в парка „Кенана“; изграждане и благоустройство на дере в кв. „Република“.

В следващата зона с публични функции и висока обществена значимост е предвидено изграждане, разширение и рехабилитация на улици; енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради; благоустрояване на междублокови пространства;  енергийна ефективност в училища и детски градини; културна инфраструктура; рехабилитация и реконструкция на подход към монумент „Св. Богородица“; изграждане на многоетажен паркинг зад комплекс „XXI век“; проекти за зелена система и спорт.

В зоната с потенциал за икономическо развитие са предвидени проекти за транспортно-комуникационна инфраструктура; изграждане на улица за достъп до „Изследователски експозиционен център – Технопарк“. Интегрираният  план е основен документ за развитие на града за периода до 2020 г., който в значителна степен ще определи възможностите за ползване на средства от Оперативните програми 2014-2020 г. за неговото развитие. Голяма част от проекта е обърнат към частните инвестиции. Една част от обектите предвиждат застрояването и облагородяването на бившите казарми в централната част на Хасково, които от години пустеят.

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Димитър Димитров

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване