07/11/13 21:53
(http://e-vestnik.bg/)

Американският Конгрес е разделен за натиск върху Египет

Асошиейтед прес

Макар и администрацията на президента Обама да подкрепя египетската армия, някои в Конгреса обмислят частично или цялостно спиране на годишния пакет американска помощ в размер на 1,5 милиарда долара, ако не се възстанови бързо цивилното управление.

Без подкрепата на администрацията обаче това е трудно преодолимо препятствие. Но след като наблюдаваха спираловидно нарастващото насилие през последните дни в Кайро и на други места, все повече конгресмени питат дали свалянето миналата седмица на правителството на Мохамед Морси, оглавено от “Мюсюлманските братя”, не трябва да се определи като “преврат” и как САЩ да използват единствения си значим инструмент за влияние върху Кайро.

Администрацията настоя в началото на седмицата, че няма да спира средства за египетската армия, след като тя за втори път взе властта през последните 29 месеца. По-голямата част от парите отиват у военните според споразумение, което американските лидери спазват още от сключването на египетско-израелския мирен договор през 1979 г. Въпреки трудните отношения след свалянето на дългогодишния автократ и съюзник на САЩ Хосни Мубарак през февруари 2011 г., Вашингтон продължи финансовата подкрепа към институцията, която смята за гарант на стабилността в Египет.

Някои в Конгреса казват, че последните действия на военните трябва да променят тази преценка, защото те са свалили демократично избран президент.

“Трябва да замразим помощта за новото правителство, докато то фактически не насрочи избори и не започне процес, който да доведе до нова конституция”, каза пред репортери сенаторът демократ и председател на сенатската Комисия по въоръжените сили Карл Левин. По думите му той би подкрепил подобна мярка, но призна, че е малко вероятно тя да спечели мнозинство в Конгреса.

Сенаторът републиканец Джон Маккейн е друг конгресмен, който поиска спиране на помощта. “Без значение какво мислят всички за господин Мохамед Морси, миналата година той бе избран от мнозинството от египтяните”, заяви Маккейн.

“За мен е трудно да направя заключение, че случилото се е нещо различно от преврат, в който военните изиграха решаваща роля”, добави сенаторът републиканец. “Не искам да замразяваме изключително важната ни помощ за Египет, но смятам, че в момента това е правилното нещо”.

Във време на малки бюджети и увеличаващи се съмнения за основанията да се подкрепят финансово съюзници като Пакистан, с които отношенията са охладнели, тази позиция обединява някои необичайни съюзници.

Сенаторът демократ Патрик Лийхи оцени президентското управление на Морси като “разочарование”, но отбеляза, че американското законодателство категорично се противопоставя на военните преврати. Сенаторът републиканец Ранд Пол се оплака: “В Египет правителствата идват и си отиват. Единственото сигурно е, че сметката от 1,5 милиарда долара ще остане за американските данъкоплатци”.

Според сегашното законодателство обаче президентът Обама и администрацията му са тези, които решават дали свалянето на Морси е било преврат - което би предизвикало замразяване на по-голямата част от американската помощ. Законът е изготвен за първи път през 1985 г. във връзка с гражданската война в Гватемала; впоследствие е разширен така, че в обхвата му да попадат всички случаи на сваляне от военните на демократично избрани правителства и се превърна в ключов инструмент за влияние на Конгреса във външната политика на Вашингтон. Миналата година САЩ спряха нехуманитарната помощ за Мали след преврата там.

Американски представители казват, че правят преглед на събитията в Египет, но завчера Белият дом и Държавният департамент осигуриха силна подкрепа за продължаване на американската военна и икономическа помощ за Кайро.

“Ще бъда откровен - това е изключително сложна и трудна ситуация”, каза прессекретарят на Белия дом Джей Карни в отговор на въпрос дали случилото се в Египет не е преврат. “Има значителни последствия, произтичащи от такова определение, а това е въпрос, който предизвиква доста чувствителен въпрос за милиони египтяни, които имат различни виждания за случилото се”.

Той добави: “Няма да е в интерес на САЩ веднага да спрем нашата програма за помощ за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване