07/11/13 21:51
(http://e-vestnik.bg/)

Малката Черна гора се мъчи с голямо предприятие от комунистическата епоха

Асошиейтед прес

На влизане в Черна гора. Снимка: bikerz.bg

Черна гора, малката държава на адриатическото крайбрежие, се мъчи с изпадналото в несъстоятелност най-голямо предприятие в страната, съществуващо още от комунистическо време, където потъват пари от дълго време. Министър-председателят има намерение да инвестира още пари в него с надеждата да преобърне нещата - рискована стъпка, която може да свали правителството и да отложи членството в Европейския съюз.

Алуминиевият комбинат в Подгорица някога бе гордостта на държавата и най-големият износител с годишна продукция от 120 000 тона по времето, когато бе открит през 1971 година. Но, както по-голямата част от бившата югославска минна и тежка промишленост, пострада от разпадането на федерацията и международната изолация заради войната през 90-те години, намалявайки производството си повече от половина. Предприятието натрупа дългове от около 340 милиона евро или около 10 на сто от брутния вътрешен продукт на държавата.

Международният валутен фонд казва, че Черна гора, с население от само 600 000 души, не може да си позволи да остави комбината да работи и трябва да го затвори. Но министър-председателят Мило Джуканович казва, че бъдещето на икономиката зависи от положителния обрат в развитието му и разчита на оцеляването му.

Джуканович каза в интервю за Асошиейтед прес, че затварянето на комбината ще представлява сериозен риск в дългосрочен план за икономическия потенциал на страната.

Бившият комунист, превърнал се в прозападен курс политик Джуканович, е на мнение, че превръщането на алуминиевия комбинат в модерно предприятие е от съществено значение, защото то е едно от малкото големи предприятия, работещи все още в страната. Освен на комбината, страната сега основно разчита на туризма по крайбрежието си.

“Тази страна не може да бъде доволна от 5300 евро на глава от населението”, казва той. “Ние искаме да бъдем част от Европа, която има 25 000 евро на глава от населението, а ние имаме потенциал за растеж”.

Джуканович предложи да бъдат предоставени 102 милиона евро от преразпределение на бюджета за плащане на банкови гаранции за комбината и изплащане на още 61 милиона евро за покриване на неплатените сметки за ток. Правителството възнамерява да преструктурира предприятието, което тази седмица съдът обяви за фалирало.

В алуминиевия комбинат в момента работят 1200 души, а производството му е 50 000 тона годишно. Джуканович каза, че персоналът може да бъде съкратен до 500 души и че държавата ще предложи субсидия за електричеството, което ще бъде използвано от комбината в следващите шест години преди започване на преговори с нов инвеститор.

Комбинатът обаче може да охлади надеждите на страната да последва съседката си Хърватия в членството й в Европейския съюз - едно от основните изисквания за членство е да бъде сложен край на държавните помощи за губещи предприятия.

Заради плана на Джуканович правителството е изправено пред опасността да падне от власт. Един от коалиционните партньори в правителството отказва да подкрепи плана за спасяване на предприятието и заедно с опозицията има достатъчно гласове, за да свали от власт правителството на парламентарна сесия, планирана за края на юли.

Алуминиевият комбинат бе приватизиран през 2005 година, когато 65,4 на сто от акциите му бяха продадени за 48,5 милиона евро на Salomon Enterprises, компания със седалище в Кипър, собственост на руския магнат Олег Дерипаска.

Но след като компанията на Дерипаска не успя да купи основната електроцентрала на Черна гора, която е ключов източник на електроенергия за алуминиевия комбинат, то интересът му към предприятието спадна и правителството бе ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване