07/11/13 21:55
(http://e-vestnik.bg/)

Русия очаква нови бунтове в Пугачов

Протестите в град Пугачов. Снимка: от тв екрана

Вълнения пак обхванаха снощи руския град Пугачов (Саратовска област в европейска Русия). Няколкостотин души се събраха на митинг, а после препречиха федералната магистрала Самара-Волгоград, информира в. “Комерсант”.

Печатът пише от вчера за сблъсъци между руснаци от региона и кавказци, започнали след убийството на 20-годишния бивш десантчик Руслан Маржанов, местен жител, извършено от тийнейджър чеченец. Според Сергей Кулапов от областното следствие заподозреният, 16-годишният Али Назиров, е бил на гости у роднини от Пугачовски район и се е скарал с Маржанов заради момиче, тъй че става дума за битово престъпление без етнически подтекст, посочва “Комерсант”.

Възмутени, гражданите организират утре нов митинг, канят се да искат оставката на местния полицейски началник и въвеждане на извънредно положение. С цел да ги подкрепят за региона вече са заминали групи от Саратов и Санкт Петербург. Ще пристигнат и хора от федералния Следствен комитет в Москва, за да поемат разследването по наказателното дело и да установят причините за масовите вълнения.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров нарече събитията в Пугачов трагедия. Той подчерта, че става дума за битов конфликт, и отбеляза, че трябва да се търси отговорност от закононарушителите независимо от тяхната националност, религия и политически убеждения, добавя “Комерсант”.

Град Пугачов има общо 41 705 жители; по официални данни чеченците сред тях са близо 150. Според местните хора обаче там живеят поне 1000-1500 чеченци. Вълнения на тази почва досега не е имало, макар че новото убийство не е първият повод, пише “Комсомолская правда” и напомня предишни смъртни случаи при свади с чеченско участие в града.

Властите “успяха да предотвратят масово побоище”, изтъква “Росийская газета” под заглавие “Пугачов се отказа от бунта”. След неколкодневните митинги обстановката в Пугачов се стабилизира, съобщи вчера градската управа. Из улиците дежурят полицаи, водещи според властите “разяснителна дейност” сред населението, пише “Новие известия”.

Движението по федералната магистрала в района вече е възстановено, заподозреният е направил самопризнания. Последният опит за насилие от страна на местното население датира от снощи - жители на града искали да подпалят кафе, в което се събират хора от Кавказ, добавя всекидневникът.

Фактически конфликтът изобщо не е изгладен, твърди обаче “Московский комсомолец”. Не успяха да го смекчат нито чеченският пълномощник в региона Саид-Ахмед Елесов, според когото Маржанов починал, защото не получил своевременно медицинска помощ, нито зам.-шефът на областното следствие Сергей Кулапов - вчера той не успя да обясни на пресконференция, къде се намира братът на задържания тинейджър, заподозрян като втори нападател, обяснява изданието.

Според цитирани в материала очевидци конфликтът всъщност избухнал в кафене “Златната бъчва”, където по-големият брат на Али Назиров досаждал на момичето, доведено от Руслан. Младежите излезли от заведението, където редът се поддържал от местни казаци, и се сбили. В разгара на схватката Назиров младши се опитал да помогне на по-големия си, нападнал бившия десантчик в гръб и го намушкал многократно със скалпел.

В най-скоро време в Пугачов се очакват нови вълнения. На 11 юли руски националисти от Москва и Санкт Петербург смятат да проведат в града Голям народен събор, добавя “Московский комсомолец”.

БТА

Публикувана на 07/11/13 21:55 http://e-vestnik.bg/18088/rusiya-ochakva-novi-buntove-v-pugachov/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване