07/15/13 23:49
(http://e-vestnik.bg/)

“Файненшъл таймс”: “Поколението F” в България оглавява протестите

На протеста
Нестандартни протестиращи момичета. Снимка: Булфото

Протестите, състоящи се ден след ден вече месец, не са израз на недоволство от конкретно правителство, а от цялата политическа класа, от усещането за шуробаджанащина и икономическа стагнация. Това пише британският в. “Файненшъл таймс” в репортаж от България, озаглавен “Поколението F” в България оглавява протестите срещу корупцията$.

На фона на разтърсваните от бурни протести в последните седмици Турция, Бразилия и Египет, по-малката и мирна досега България с население от 7,4 милиона души привличаше по-малко внимание.

Мащабът и продължителността (до 30 000 души всеки ден само в София) на протестите в най-бедната страна в Европейския съюз обаче са безпрецедентни от падането на комунизма преди двайсет години досега.

“Отвратена съм от наглостта на българските политици“, казва 38-годишната Елена Колева, адвокат от София. „Тях изобщо не ги интересува какво мислят хората. Единственото от което се вълнуват е как да откраднат от държавата. И това продължава над 20 години“.
22-годишният Димитър Немски от Пловдив, вторият по големина град в страната, казва, че „без значение от цвета на политика, всички те защитават нечии олигархичен интерес“.

Правителството до голяма степен игнорира излезлите по улиците свои граждани, очевидно надявайки се демонстрациите им да затихнат с началото на отпускарския зезон. Миналата седмица военният министър Ангел Найденов заяви в телевизионно интервю, че правителството има голяма подкрепа и „няма причини да се притеснява“.

Експертът в областта на връзките с обществеността и писател Максим Бехар казва, че тези протести се различават от всички останали в България досега и може да продължат по-дълго от очакваното - отчасти защото са движени от социалните медии.

Въпреки ниските доходи на хората, България се превърна в една от най-ползващите “онлайн” услуги страни благодарение на огромните инвестиции във високоскоростен интернет. Това създаде младо, креативно и комуникативно поколение, което Бехар нарича в наскоро публикуваната си книга “Поколение F”.

Софийските протести се идентифицираха с хаштаг #DANSwithmе. Отначало те се появиха в общността Туитър, а после се прехвърлиха във Фейсбук, където 2,5 милиона активни българи прекарват известно време ежедневно, казва той.

“Файненшъл таймс” цитира първия български еврокомисар и понастоящем един от водачите на реформистко опозиционно сдружение Меглена Кунева, която казва, че протестите са “революция на достойнството” срещу върхушка, свързвана с корупция и безнаказаност. Протестите обединяват обществото, не го разделят. Разделителната линия е между гражданите и мафията, смята Кунева.

Иван Тодоров, професор по право в София, подчертава, че настоящите протести са първите в България, предизвикани не от бедността, а от „интелигентни хора, на които им е омръзнало от корумпирани политици“. Те (протестите) може и да затихнат през август, но вероятно ще се завърнат с пълна сила на есен.

В Пловдив, 57-годишната библиотекарка Маргарита Ботева, която сега работи в ресторант, е съгласна, че протестите няма да отминат скоро. „Нашето поколение преживя някои от зверствата на комунизма – но тези зверства изглежда не са свършили“, казва тя. „Продължават да ни лъжат без никакъв срам“.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване