07/17/13 21:29
(http://e-vestnik.bg/)

Румъния ще наказва пазачи от комунистическите лагери

Асошиейтед прес

Румънец разглежда папки от тайните архиви на Секуритате. Снимка: Романия либера

Затворническите пазачи блъскали врати, за да смачкат пръстите на затворниците, биели ги по ходилата и ги горели с цигари. Давали им развалено месо и ги насилвали да ядат екскременти за наказание. В студ и пек принуждавали жертвите си да влачат смазващи тежести докато не припаднат.

След десетилетия на отричане, стават известни ужасяващи подробности за мъченията, причинявани от пазачите на политическите затворници в румънските бивши комунистически лагери и това е част от една малка първа стъпка за търсене на отговорност от тях.

Имената на 35 пазачи - сега на възраст между 80 и 90 години, ще бъдат предоставени на властите от началото на идната седмица за евентуално завеждане на дело от страна на правителствена институция, занимаваща се с разследване на престъпления от времето на комунизма, научи Асошиейтед прес.

Извършителите на престъпления по времето на комунизма отдавна биват защитавани от върхушката в Румъния, голяма част от която се състои от членове на бившата тайна полиция Секуритате.

Но действията да бъдат разобличени пазачи от бившите комунистически лагери имат силен поддръжник в лицето на Националнолибералната партия, която сега е част от управляващата коалиция. Членове на партията са били преследвани от комунистите, както всеки предполагаем дисидент след идването на власт на комунистическата партия през 1946 година.

От общо 617 000 политически затворници в Румъния, 120 000 са починали в лагерите. Сред затворниците е имало политици, свещеници, писатели, дипломати и деца, на възраст под 11 години. Повечето от оцелелите умряха преди да получат какъвто и да било шанс за справедливост.

Тези, които все още са живи - общо около 2800 души, сега виждат лъч надежда, защото Институтът за разследване на престъпленията на комунизма започна да проучва обвиненията срещу 35 пазачи, както и други престъпления от времето на комунизма.

Институтът беше създаден от либералния премиер Калин Попеску Търичану през 2006 година. С идването отново на власт на партията като коалиционен партньор в правителството миналата година, институтът започна да проучва престъпления, извършени през 50-те и 60-те години - най-тъмният период в румънския комунизъм, подпомаган от вътрешното министерство, чиито министър е от квотата на либералите, което му предоставя имена и адреси. Като повечето бивши държави от Варшавския договор Румъния се отърва от високопоставените комунисти по време на революцията през 1989 година, но малцина от тях бяха наказани след като бившият комунистически диктатор Николае Чаушеску и съпругата му Елена бяха екзекутирани.

Директорът на института казва, че трябва да има промяна.

“Тези, причинили толкова много страдание и насилие трябва да си платят дори и сега да са 80-90-годишни”, казва Андрей Мурару. “Те не са освободени от отговорност”.

В лагерите затворниците често са били оставяни да умрат от глад; мнозина са починали заради липса на медицинска грижа. Наказанията са включвали изяждане на екскременти, дълга изолация в отделни килии и влаченето на огромни тежести до припадък.

“Ще бъде добре тези, които са живи, да отидат на съд, така че в историята да бъдат записани като престъпници”, казва 79-годишният Каюс Муциу, бивш затворник, дал показания в института.

Муциу е прекарал осем години от живота си в пет лагера заради това, че е участвал в протест, подкрепящ антисъветското въстание в Унгария през 1956 година. Той разказа, че веднъж един пазач заплашил да го застреля, след като припаднал заради изтощителната работа. Бил е две седмици в изолатор, спейки върху влажен бетонен под. Храната му била ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване