07/17/13 21:29
(http://e-vestnik.bg/)

Средната класа в Гърция рухва

Бавно и постепенно в структурата на гръцкото общество се извършва опасно видоизменение.

Средната класа - тази, която създаде гръцкото чудо на следвоенна Гърция и промени представата за страната, вече рухва.

Пролетаризира се или изчезва и икономиката заедно с цялата страна. Същата тази икономика губи свързващата социална тъкан, а процесите в нея дълбаят опасна пропаст.

Трайното обедняване на голяма част от средната класа прави все по-видно разделението на богати и бедни, напомняйки за социалните структури, господствали в страната преди 40-те години на миналия век и запазили се до първите следвоенни десетилетия.

Прословутата теория на Маргарет Тачър за социума на двете трети, отнасяща се до постоянно възраждащо се мнозинство, довело до бум на жизнения стандарт и оставило на произвола на съдбата останалата една трета от обществото - теория придала варварски характер на “тачъризма”, е на път тук в Гърция да се възкреси, но в един безкрайно по-лош вариант.

Всички мерки и хроничната рецесия на гръцката икономика “удрят” по средната класа, която постепенно “се хлъзга” по наклонената плоскост и която е на път да се маргинализира.

Социалната маргинализация на свой ред пък клони да отстъпи още по-назад и да затъне в мрака на безработицата.

Това разделение става все по-силно, а социалната пирамида придобива все по-остър връх и по-голяма база без междинни опори.

Успели професионалисти, обикновени граждани, дребни предприемачи, фирмаджии и съзидателни хора все повече стават маргинали.

Това са всички тези, подкрепили потреблението и които бяха трайни кръводарители на данъчната администрация.

Точно те сега се опитват, агонизирайки, да оцелеят. Това са онези, които все още са запазили мястото си в обществото, макар и при значителни загуби на доходите им.

Този процес на обедняване до изчезване - в известна степен - на средната класа започна от 2010 г. след първия меморандум, подписан от Гърция с външните кредитори, и продължава с неотслабваща сила и до днес.

Финансовите министри на трите гръцки правителства, посредничели за отпускане на заемите на страната, напомнят отново за проверките на паспортите, правени някога по международните летища, по време на които властите гледаха снимките на “подозрителни” лица, за да ги допуснат или не да влязат в страната.

Сега същите тези министри държат “снимките” и профила на успелия, когато определят всички мерки. А тези мерки са адресирани към този, който се отличава от останалите.

Под лупа са поставени придобитата от него къща и закупена кола, малко по-високия доход, спечелен с двойно повече работа и неговото имущество. Всичко това сега се превръщат в “желана” мишена за данъчните.

Успелият професионалист, предприемач, “стопанин”, ако щете, са на път да станат най-лесната плячка за тях.

Заедно с тях по численост на населението намалява и средната класа, която е свързващата брънка на едно общество, готово на всичко, което бавно вече няма какво да загуби.

БТА

Публикувана на 07/17/13 21:29 http://e-vestnik.bg/18146/srednata-klasa-v-gartsiya-ruhva/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване