07/17/13 21:32
(http://e-vestnik.bg/)

Шпионският съюз няма да бъде нарушен от изтичането на информация

Асошиейтед прес

Великобритания имаше нужда от разузнаването на САЩ, което да й помогне да осуети голямо терористично нападение. Нова Зеландия разчиташе на него, за да изпрати войски в Афганистан. А Австралия го използва, за да й помогне да осъди кандидат бомбаджия.

Всички тези постижения бяха резултат от шпионския съюз, известен като “Пет очи”, който обединява пет англоговорящи демокрации. Те изтъкват важна поука: американската информация е толкова ценна, че каквото и възмущение да има по света от способностите на САЩ за тайно наблюдение, това няма да накара Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия да се откажат от сътрудничеството в “Пет очи”.

По-широкото послание е, че разкритията на издайника от Агенцията за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън едва ли ще спрат или дори забавят глобалното активизиране на лова на тайни, който има все по-решаващо значение за сигурността и просперитета на държавите.

“Информацията е като златото”, каза за Асошиейтед прес бившият ръководител на Бюрото за сигурност на правителствените комуникации - службата за външно разузнаване на Нова Зеландия - Брус Фъргюсън. “Ако не разполагате с нея, няма да оцелеете”, заяви той.

Споразумението “Пет очи” подчертава ценността на тази информация, както и ограниченията на обмена на информация. Сътрудничеството започна през Втората световна война, когато съюзниците се опитваха да разшифроват германските и японските военноморски кодове, и продължава оттогава. Съюзът помага да се избегне дублиране в някои случаи и съдейства за по-голяма проницателност в други. Петте държави са се договорили да не се шпионират, а на много предни постове по света службите на “Пет очи” работят заедно, което съдейства за бързото споделяне на информацията.

Но Ричард Олдрич, работил в продължение на десет години върху книга за извършваното от Великобритания следене, каза, че някои държави от “Пет очи” се шпионират, нарушавайки собствените си правила.

Петте страни “като цяло знаят какво има в чекмеджетата с бельото на останалите, така че не е нужно да се шпионират, но от време на време изникват въпроси, по които те са в разногласия”, а когато се случи това, те се шпионират, каза Олдрич.

От страните в “Пет очи” САЩ могат да се похвалят, че са най-напред от гледна точка на технически възможности и че имат най-голям бюджет. Великобритания е лидер в традиционното шпиониране благодарение отчасти на достъпа й до страни, влизали някога в Британската империя. Австралия изпъква в събирането на регионални сигнали и разузнавателни данни, осигурявайки врата към растящата мощ на Азия. Канадците, австралийците и новозеландците могат понякога да се оказват полезни шпиони, защото не са подложени на същото внимателно наблюдение като своите британски и американски колеги.

“Съединените щати не споделят информация, без да очакват да получат нещо в замяна”, каза бившият служител на ЦРУ Боб Айърс.

Във Великобритания се намират едни от най-големите центрове за подслушване в света. Те са разположение на около 300 километра (186 мили) северозападно от Лондон в Менуит Хил. Комплексът се ръководи от АНС, но в него работят стотици британски служители, включително анализатори от британската служба за подслушване - Управлението за правителствени комуникации (УПК).

В Австралия се намира обширната станция за сателитно проследяване Пайн Геп, разположена в отдалечения център на страната, където служители на АНС работят заедно с множество местни хора. САЩ също така изпращат по трима или четирима анализатори в Нова Зеландия, където се намират малките шпионски станции Уайхопай и Тангимоана.

Сътрудничеството в споделянето на разузнавателни данни даде възможност на американските и британските служители по сигурността и прилагането на закона да осуетят голямо терористично нападение през 2006 г. - трансатлантическия заговор за взривяване на течни бомби в десетина големи пътнически самолета.

Сътрудничеството, наричано понякога “Ешелон”, се извършва в строги рамки. Двама служители на разузнаването на САЩ, които пожелаха да останат анонимни, защото не са упълномощени ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване