07/18/13 08:39
(http://offnews.bg)

Орешарски избра Писанчев за шеф на ДАНС

Владимир Писанчев Снимка: БГНЕС

Кандидатурата на Владимир Писанчев за шеф на Държавната агенция за национална сигурност вече официално е в деловодството на Народното събрание. Това съобщи депутатът от “Коалиция за България” Димитър Дъбов.

Номинацията на Писанчев е внесена преди минути от представители на Министерски съвет.

Другият кандидат за поста бе Недялко Недялков. Двамата бяха изслушани във вторник на Комисията за контрол над службите за сигурност и използването и прилагането на специалните разузнавателни средства. Двамата изложиха сходни концепции за програмата си, ако бъдат избрани за председателския пост.

Гласуването за шеф на ДАНС трябваше да бъде първа точка за днешния дневен ред. По неясни причини обаче кандидатурата му не бе внесена навреме в деловодството на парламента и депутатите отложиха разглеждането.

Запитан защо са се наложили тези размествания, лидерът на социалистите Станишев отговори, че премиерът Орешарски има право да помисли преди избора си. Председателят на БСП обясни още, че в историята на България досега никога не е имало по-демократична и прозрачна процедура на изслушване за шефското място в ДАНС.

Номинацията на Писанчев не е изненадваща. Малко след скандала с назначението на Делян Пеевски Пламен Орешарски обяви, че е твърде възможно да предложи за поста Владимир Писанчев, който в момента е временен шеф на ДАНС.

Избраникът на Орешарски се свързва със скандала “Галерия”. Разработката излезе на бял свят през 2008 година след побоя над журналиста от сайта „Опасните“ Огнян Стефанов. Мотивите ДАНС да отвори делото бяха да се прекрати изтичането на класифицирана информация от агенцията. Разработката излезе наяве след проверка, която депутати от вътрешната комисия в парламента направиха в агенцията, която по това време се оглавяваше от Петко Сертов. След проверката стана ясно, че зелена светлина за откриването на разработката е дадена именно от Писанчев, който по това време е директор на Дирекция “Вътрешна сигурност”. 

Статията "Орешарски избра Писанчев за шеф на ДАНС" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване