07/26/13 04:46
(http://offnews.bg)

11-и ден продължава спасителната операция в Ораново

Двама загинаха, други двама все още са затрупани в мина "Ораново". Снимка: Булфото

Вече десет денонощия се провежда издирвателната операция на затрупаните в Ораново миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров.

По разчистването на мината и прокопаването на обходен тунел миньорите работят на три смени. В 11-ия ден екипите работят в нормален режим, който по нищо не се отличава от производствения.

Новата галерия, която се прокопава, стои Т-образно на затрупаната, уточнява БНР. След първите 6 метра, миньорите са направили т. нар. кръст или завой и са напреднали по дългата 20 м отсечка с още 2.5 метра.

По метър и половина на смяна прокопават миньорите от 33-метровия обходен тунел. Той заобикаля разлива от кал и глина в централната галерия и ще се влее в лента А, където се предполага, че се намират двамата миньори.

За денонощие разстоянието, което миньорите преодоляват под земята, е около 4 метра. Специалистите са изчислили, че новият тунел трябва да се отклони от старата галерия с поне 4 метра, за да се копае в здрав въглищен масив. Това, според главния инженер на рудника, е най-безопасният път за спасителната акция.

След толкова време трудно може да се говори за спасителна акция. Просто искаме да открием затрупаните си колеги и да установим след анализ на място, какво е станало, коментира пред радиото управителят на мината Валентин Манов. Той отрече да има нарушение на концесионния договор.

По последни данни, през изминалата нощ трябваше да се заобиколи най-тежкият участък в рудник Ораново, след което да се продължи в галерията, в чиито край се предполага, че са затрупаните на 16 юли миньори.

Статията "11-и ден продължава спасителната операция в Ораново" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване