07/26/13 06:18
(http://www.klassa.bg/)

29-а "Аполония" - отново над 70 събития в Созопол

Най-известната по света в момента българска оперна певица Красимира Стоянова (krassimira-stoyanova.com) идва в Созопол на 30 август за откриването на 29-ите Празници на изкуствата "Аполония" (apollonia.bg).

Сопраното Стоянова, удостоена със званието "Майстерзингерин на Виенската опера", пристига в Созопол от Залцбург, където тази година е еднствената българка, участваща в знаменития фестивал.

На сцената на созополския амфитеатър в концерт, посветен на 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди, тя ще пее заедно с мецосопраното Елена Чавдарова и с младите певци Милен Божков и Крум Гълъбов.

Диригент на хора и оркестъра на Бургаската опера ще е Григор Паликаров.

До 7 септември "Аполония" има в програмите си над 70 прояви - 26 камерни, рок, фолклорни и джаз концерти, 11 театрални представления, един балетен спектакъл, 17 представяния на книги, осем изложби, четири филмови прожекции и... неясен още брой изненади.

Навлизайки в своята 30-а годишнина, фестивалът, въпреки много трудности, главно финансови, разбира се, не се отказва от богатството и разнообразието, а тази година очертава ярка линия на синтез на изкуствата
"Това, което беше амбициозна наша цел още в самото начало през 1984 г. и на Зимните академии в Созопол", припомни днес на пресконференция основателят на "Аполония" проф. Димо Димов.

Навършилият преди няколко месеца 75 години цигулар също ще има концерт със своя квартет - на 6 септември в Археологическия музей на Созопол. На своята "Аполония" той ще свири едва за трети път през изминалите години.

В камерните и в джаз концертите участват много млади музиканти, повече от всяка друга година. Не случайно изпълнителният директор на Фондация "Аполония" Маргарита Димитрова така е нарекла 12-те концерта в клуб ОББ - "Щурм на младите в джаза".

Едно от най-очакваните събития, за което вече почти на свършване са билетите в мрежата на eventim.bg е новият моноспектакъл на Камен Донев  "Лекция № 2 за всеобщата просвета" - в амфитеатър "Аполония" на 31 август.

Стоянка Мутафова ще пристигне в Созопол със спектакъл, наречен неслучайно "Столетие мое" - в читалище "Отец Паисий" на 7 септември.

В театралната програма, освен вече традиционното участие на софийски трупи - Малък градски театър "Зад канала" с "Посещение на старата дама" (с Анета Сотирова) и Театър "Възраждане" с "Последната тайна на Фреди", прави впечатление гостуването за първи път от доста години на Народния театър "Иван Вазов".

Това са три камерни постановки: "Духът на поета" от Стефан Цанев с Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов , "Царството земно" от Тенеси Уилямс с Иван Юруков, Нона Йотова и Дарин Ангелов и "Любов по италиански" от Едуардо де Филипо с Емануела Шкодрева, Калин Сърменов, Ванча Дойчева и др.

Другите представления са на "Театър 199 В. Стойчев" - "Хората от Оз" от Яна Борисова (с Цветана Манева, Стефан Вълдобрев, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски и Радена Вълканова) и "Гарванът" от Калина Попянева (с Теодора Духовникова и Калин Врачански).

Постоянният член на екипа на "Аполония" Рашко Младенов ще представи заедно със своя братовчед музиканта Константин Цеков изненадващия весело-тъжен спектакъл "Ла" - пореден пример за синтез на изкуствата.

Почти премиера ще е спектакълът на балет "Арабеск" Carmen Collection.

В Художествената галерия в Стария град ще бъдат подредена изненадваща изложба на акад. Светлин Русев - непозната за публиката частна колекция на негов почитател, в която има и ранни картини със созополски сюжети.

Френският културен институт ще представи напълно непозната за България колекция гравюри на родения във Видин голям европейски художник Жюл Паскин. Очаквани са колекциите на Николай Панайотов и Чавдар Гюзелев (също синтез на изкуства - сценография и живопис), на Виктор Паунов и Кирил Якимов.

В литературната програма са предвидени Иван Теофилов, Марко Ганчев, Георги Господинов, Силвия Чолева, Чавдар Шинов, Людмил Тодоров, Михаил Неделчев, Румен Леонидов, Владимир Левчев, проф. Александър Шурбанов, съвсем младите поети Белослава Димитрова, Стоян Ненов и Александър Христов и др.

Концерт български стари хитове с ново звучене подготвя групата "Фондацията"  (Дони, Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов, Венко Поромански).

Големи купони се очакват с група "Сигнал", с Михаил Белчев, с Орлин Горанов и с "Банда делпадре" (с гости Стоян Янкулов- Стунджи и бас-китариста Хуан Гарсия-Ерерос от Колумбия).

Във филмовата програма има премиери и изненади. Уважаваната и най-често награждавана българска документалистка Адела Пеева ще покаже за първи път "В търсене на Списаревски" - за българския летец-камикадзе.

Найо Тицин ще донесе документа "Да разкриеш Саломе" - за участието на Александрина Пендачанска в скандалната постановка на операта на Рихард Щраус в Санкт Гален, Швейцария.

"Капан за мишки" е предпремиера на режисьора Коста Буков. А на 6 септември в Созопол БНТ ще приключи Вторият сезон на своето "Пътуващо лятно кино", но още не казва с кое заглавие.












VESTI.bg



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване