07/26/13 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

“Балкански бунт”, политическа криза, умора и разочарование

Сблъсъците пред парламента през нощта на 23-и срещу 24-и юли 2013 г. Снимка: Булфото

Мирни досега, антиправителствените протести в България прераснаха в ожесточени сблъсъци с полицията, констатира “Комерсант”. Вестникът цитира “бившия премиер, а днес лидер на опозицията Бойко Борисов”, според когото “само оставка на правителството, сформирано едва преди два месеца, ще успокои народа”. Това развитие би могло да погребе надеждите за подновяване на съвместните енергийни проекти с Русия, прогнозира руското издание.

Възмутените българи атакуваха парламента и над денонощие държаха в същинска обсада няколко столични административни сгради, пише в. “Новие известия” под заглавие “Балкански бунт”.

Демонстрантите настояват властите да разпуснат съдилищата, опетнили се с корупция, и според израза на един от тях “да хвърлят в затвора политиците, открито лобиращи за бизнесмени, които са ги купили”. Според проучвания две трети от българското население подкрепят тези искания. Отскоро има и още едно: оставка на кабинета, посочва всекидневникът.

Часове преди обсадата премиерът Орешарски заяви в интервю, че няма намерение да подаде оставка. Той обясни, че проблеми като корупцията не се решават отведнъж, при това правителството е с вързани ръце, разполагайки едва с половината места в парламента. “Протестиращите впрочем едва ли го чуха, и то не само неговите съграждани, но и чиновниците от ЕС”, коментира изданието визитата на зам.-председателя на ЕК и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг в България. “Мадам Рединг не криеше своите симпатии към демонстрантите”, твърди в. “Новие известия” и прогнозира, че протестиращите, “ободрени от тази подкрепа”, ще продължат да искат оставка на кабинета.

Политическата криза в България набира обороти, пише в заглавие “Ведомости”. Хората са разочаровани и от десните, и от левите политици, неуспяващи да намерят изход от кризата. Членството в ЕС също не донесе особена полза на страната - тя не бе приета в шенгенската зона, а евродирективите направиха ред проблеми по-трудни за решаване, изтъква руският славист Пьотр Искендеров.

Зад протестите експертът вижда радикални групировки; управляващите социалисти обвиняват като подстрекател партията ГЕРБ, посочва вестникът. Той напомня, че България е най-бедната членка на ЕС, като изрежда проблемите с безработицата, корупцията, престъпността, оттам и с “бездруго слабия инвеститорски интерес”. Според Дойче банк (Deutsche Bank) обаче държавният дълг на България е сред най-ниските в ЕС - 18 на сто от БВП.

Кризата на доверие към левицата и десницата тласка нагоре “влиянието на партията на турското малцинство; в най-близко време България е обречена на избори и постоянна криза”. Вътрешнополитическата ситуация в страната е патова. Най-вероятен изход може да са предсрочни избори, заключава пред “Ведомости” руският политолог.

Експерти на “Известия” обаче не предсказват “поредни предсрочни избори” в България. Според последните анкети “новият вот ще представи същата картина, както преди два месеца” и днешните митинги не отразяват реалните нагласи сред народа, уморен от нестабилност, заявява пред всекидневника председателят на обществения форум “България-Русия” Светлана Шаренкова. Тя свързва новата протестна вълна главно с визитата на еврокомисаря Вивиан Рединг.

Именно влизането на България в ЕС е предпоставка за сегашните вълнения, изтъква руската аналитичка Алла Язикова. “Българите се надяваха оттам нататък да заживеят като европейци. Това обаче не стана”, напомня тя.

Всяка зима идва катастрофа - хората студуват, загиват. Народът е озлобен до крайност. И това вече е проблем за самата Европа. На фона на кризата в еврозоната за Брюксел вече не е изгодно ЕС да включва държава с корпоративен дълг, равен на 227 процента от БВП. А неспирните демонстрации в България раздухват националистическите и евроскептичните настроения, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване