07/26/13 07:52
(http://www.klassa.bg/)

Белият дом за Египет: Няма да кажем дали е имало преврат

Администрацията на Барак Обама информира Конгреса в четвъртък, че не планира да определя дали в Египет е бил извършен военен преврат.

Така Белият дом избегна промяна в решение, което щеше да доведе до орязване на голяма част от годишната помощ за северноафриканската страна, възлизаща на 1,55 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Американският зам.-държавен секретар Уилям Бърнс е информирал високопоставени членове на Сената и Камарата на представителите по време на две отделни срещи относно позицията на администрацията Обама за случващото се в Египет, съобщиха пред репортери двама американски дипломати.

Срещите са били при закрити врата. Според американското законодателство

повечето помощи трябва да бъдат преустановени

 

за страни, в които президент или премиер, избран според правилата, е свален чрез военен преврат или чрез държавен преврат, в който военните са изиграли решителна роля.

Законите обаче не задължават САЩ да взимат решение по въпроса.

"Законодателството не ни задължава официално да определяме дали е имало преврат. Не е в нашите национални интереси да правим подобно определение", е заявил представител на администрацията на Обама, пожелал да остане анонимен.

Повечето от американската помощ за Египет отива за военните (1,3 млрд. долара)

Администрацията на Обама няма желание да преустанови помощта, защото се опасява, че така ще си навлече гнева на една от най-влиятелните институции в Египет.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова египетската армия да освободи сваления президент Мохамед Морси и други лидери на "Мюсюлмански братя", които се намират в затвора, предадоха световните агенции.

Бан прикани или Морси и неговите съюзници да бъдат освободени, или техният случай

да бъде разгледан по прозрачен начин възможно най-скоро

Морси и негови сътрудници се намират на тайно място, откакто той беше свален от власт на 3 юли. Говорител на генералния секретар на ООН подчерта, че той следи с безпокойство случващото се в Египет.

Премиерът на Египет от времето на Морси призова за компромис, за да се намали напрежението в страната, предаде Франс прес.

Хишам Кандил отправи призива си във видеозапис, качен в ЮТюб.

В него той призовава да се сложи край на проливането на кръв, като за целта бъдат освободени хората, задържани след свалянето от власт на Морси и да се преустанови изолацията, в която е поставен сваленият президент.

Кандил призовава също така двата лагера да ограничат протестите си до митинги на определени места, за да се избегнат сблъсъците.

Призивът беше отправен малко след като египетската армия даде на ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" време до събота следобед да се включи в политическото помирение, припомня агенцията.

Египетските военни освен това предупредиха, че ще стрелят по всеки, който прибягва до сила по време на демонстрациите, предаде Ройтерс.

Предупреждението беше отправено в навечерието на очакваните утре демонстрации на привържениците и противниците на Морси, за които има опасения, че ще прераснат в размирици.

 




















По материали на БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване