07/26/13 07:24
(http://e-vestnik.bg/)

Иван Кръстев: Лъжат се за поражение за БСП и ДПС; Фейсбук създава измамно усещане…

Иван Кръстев. Снимка: Булфото

Из интервюто на Иван Кръстев във в. „Труд”:

Много се лъжат тези, които са убедени, че изборите непременно значат поражение за БСП и ДПС.
След протестния взрив през февруари и след оставката на кабинета “Борисов” политическите партии горе-долу получиха толкова, колкото социолозите измерваха, че ще получат през януари - месеца преди протеста. Нещо подобно може да се случи и при нови предсрочни избори. Ако някои искат избори само защото вярват, че БСП и ДПС ще ги загубят, проблемът им не се решава.
Ако някой вярва, че изборите автоматично връщат ГЕРБ на власт, той просто се лъже. Моралната и политическата криза на ГЕРБ не е завършила. Много гласоподаватели на ГЕРБ си дават сметка, че партията им освен магистрали е правила и други, не толкова сияйни неща, като например спирането на въздуха на хиляди малки фирми.
Протестите не позволиха на БСП и ДПС да реализират стратегията си за политическа екзекуция на ГЕРБ със силите на правораздавателната система. Голямото мнозинство от хора в страната искат Орешарски да си тръгне, но Борисов никога повече да не идва.



С
илата, но и слабостта на протеста, е, че той не излъчва лидери и не акушира раждането на политически партии.
Протестиращите са въоръжени със своето недоверие към всяко правителство и всяка власт и това е тяхната сила, но същото това недоверие прави трудно изграждането на политическа алтернатива. Това най-ярко се вижда в дилемите, пред които е изправен Реформаторският блок.



З
а разлика от безплодните опити за обединение на дясното, тази нова платформа е по-отворена и с повече енергия, но оттук започват проблемите. Първият е, че до този момент протестиращата средна класа остава затворена в себе си и приятелите си във фейсбук.
Лозунгите на протестиращите не могат да мобилизират мнозинството разочаровани от политическата система българи. Фейсбук, главният вдъхновител и ръководител на протестите, създава измамното усещане, че ако не всички, то голямото мнозинство мисли като теб. Това, уви, не е така: твоите неприятели също имат приятели.
Това, което виждаме на улицата, още не е новото мнозинство в България. И затова партиите от Реформаторския блок ще трябва първо да отговорят на въпроса дали искат да са политическа сила, която има амбицията да участва в управлението, или искат да са опозиция на всяко правителство.
При този избор Реформаторският блок ще е нещо като Комитет за държавен и народен контрол, той навярно ще има достатъчно влияние, за да не позволи определени неща да се случат, но няма да може да случва нещата.
…Ще трябва открито да заяви с кого и при какви условия е готов да влезе в коалиция. Каквото и да решат, ще изгубят нещо, но ако избягват въпроса, ще изгубят всичко.



П
олитическите партии трябва незабавно да се съгласят на предсрочни парламентарни избори. И президентът трябва да им помогне, като декларира, че ще консултира служебното правителство с политическите партии и така ще намали страховете им. Също е ясно, че изборите не трябва да са непременно утре, но не могат да бъдат по-късно от вдругиден.
Второ, изборите трябва да се проведат така, че независимо от това кой печели и кой ще състави следващото правителство, новото правителство да има мандат да управлява. А това значи, че е нужна промяна на избирателния закон, но не защото има избирателен закон, който може да ни предпази от лоши политици и лоши политики, а защото една голяма част от обществото вярва, че политиците не позволяват такава промяна, за да запазят монопола си върху властта.
Другото условие за появата на легитимно правителство е промяна на тона, с който говорят основните партии. Но и на начина, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване