07/26/13 21:12
(http://e-vestnik.bg/)

Кой ще дойде след „Уикилийкс”? Архитекта и тайната машина на протестите

Б.р. - „Уикилийкс - машината, която убива тайни” (ИК Милениум) е “историята на всички идеалисти, анархисти или екстремисти, които показаха какво представлява активизмът и до какви социални промени може да доведе”. Първото по рода си изчерпателно разследване за киберпънковете и историята на мегаизтичанията е дело на разследващия журналист Анди Грийнбърг от сп. „Форбс”, специализирал върху технологиите, сигурността и дигиталните граждански права. Специална глава в книгата е посветена на българските партньори на Джулиан Асанж от сайта Биволъ (виж тук). Следва откъс от книгата в превод на Виктория Атанасова.
В Дзукоти парк, Ню Йорк, се намира епицентърът на глобалното антикапиталистическо и антикорупционно движение. Началото му е поставено през есента на 2011 г. под името „Окупирай Уолстрийт”. Протестиращите възприемат същата тактика на гневно, конфронтационно ненасилие, използвана от Биргита Йонсдотир в исландската революция от 2009 г.; от Даниъл Елсбърг и Фил Цимерман при техните протести за ядрено разоръжаване по време на Студената война; от Джон Йънг при окупацията на Колумбийския университет през 1968 г. Активистите скандират лозунги, оставят се да ги арестуват без съпротива и носят плакати: „Ние сме 99 %”, „Робин Худ беше прав”, „Свобода за Асанж” и „Свобода за Брадли Манинг”.

Разполагат и с мобилни телефони, почти всички с видеокамери. Клиповете от протести, които се появяват на сайтове като YouTube и LiveLeak, показват как полицаи се вклиняват в тълпата демонстранти на Бруклин Бридж, издърпват привидно случайни протестиращи и ги отделят настрани, за да бъдат арестувани, докато тълпата пее „Целият свят ви наблюдава”. Други показват как протестиращи, които не се съпротивляват, са събаряни грубо на земята; как полицаите обграждат с пластмасови прегради група млади жени и след това ги напръскват със сълзотворен газ, оставяйки ги заслепени. (Въз основа на клипчета от последения инцидент отговорният полицай е разпознат от членове на Анонимните като Антъни Болоня, а Джон Йънг публикува в „Криптом” доклад на Индимедия от 2001 г., в който старшият офицер е описан като „известен с отношението си към протестиращите”. Болоня е глобен шест хиляди долара от отдела и разследван от областния прокурор на Манхатън.)

Малките камери на мобилните телефони, които заснемат тези инциденти, са инструментите, които според Рич Джоунс представляват следващият етап на движението за прозрачност. Джоунс е мършав двайсет и три годишен разработчик на софтуер от Бостън. Създател е на набор от прости приложения за смартфони с имена като OpenWatch и Cop Recorder. Програмите работят на Android и iPhone, и позволяват на потребителите да натиснат бутона и да започнат незабележимо да записват аудио и видео. Това съдържание се качва на сървърите на Джоунс, където той и сътрудниците му премахват всяка лична информация и пускат файла с транскрипция. Над сто хиляди потребители вече са изтеглили приложенията и качват по повече от петдесет видеоклипа на ден. Целта, казва Джоунс, е да се създадат милиони „камери за обратно наблюдение”, които постоянно да „наглеждат” фигурите във властта.
– След 11 септември реториката на властите е, че ако нямаш какво да криеш, значи няма от какво да се притесняваш – казва Джоунс с нотка на справедлив гняв в гласа. – А аз казвам, щом правилата на играта са такива, да играем по тях винаги! Покажете ни какво се случва!

Някои от записите, получени от Джоунс, са смущаващи, ако не и взривоопасни. Аудиофайл, качен на сайта, улавя ченге да нарича задържан заподозрян в съдебната зала „сводник от старата школа”, да му отказва да използва тоалетната и да го кара да рапира за него и да прави бандитски знаци. Друг видеофайл показва как полицай от Сан Диего спира шофьор за проверка, незаконно претърсва колата му въпреки несъгласието на водача. Униформеният рови в портфейла на човека, докато ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване