07/26/13 12:29
(http://offnews.bg)

Разказ на жена, държана шест месеца в плен на сомалийски пирати

Джудит и съпругът и Дейвид

Как се оцелява шест месеца в плен на сомалийски пирати? С надежда, е отговорът на англичанката Джудит Тибът, която преживява кошара и загубва съпруга си в Соламия преди две години.

Дейвид и Джудит Тибът са съпруг и съпруга, които през септември 2011 година отиват на сафари в Африка. Те обаче не предполагат, че забавното им приключение ще се превърне в истински кошмар.

Съпрузите почивали на бреговете на Индийския океан в спокойно и малко курортче в Кения, на около 40 километра от територията на Сомалия, докато изведнъж не били нападнати от група въоръжени мъже.

Дейвид бил убит, а жена му Джудит била държана в плен повече от 6 месеца. Малко повече от година, след като е била освободена, тя решава да разкаже за изпитанията и премеждията, които е изтърпяла, за да може отново да бъде свободна.

Джудит е от Бисшот, Англия. Тя иска да бъде пример и да покаже на хората, които са били в плен как трябва да преодолеят своя страх.

“Това е послание”, казва тя. “То е за всички заложници, по целия свят, особено в Сомалия. Знам, че за нещата, през които се преминава в плен, трябва надежда. Надеждата бе моето спасение”.

Джудит и Дейвид били заедно повече от 30 години. Те се запознали в Африка и отново в Африка смъртта ги разделя. Джуд казва, че съпругът й обичал да бъде там. 

В първите минути на нападението двамата съпрузи са се скрили в една стая, далеч от останата част на сградата. Дейвид й казал да не се притеснява, въпреки ясното съзнание, че нещата никак не са розови.

Първата нощ тя се събудила от шума, когато Дейвид се сбил с бандитите. След това някой я хванала за косата и я отвели на кораб, където била бита и малтретирана. Макар целият й свят се сринал, знаела, че трябва да остане спокойна и съсредоточена. Усмихвала на пиратите, казвала им “здравейте” и “довиждане”.

Известно време не виждала съпруга си, но вярвала, че той е жив и прави всичко възможно да я освободи. Тези надежди обаче изчезвали, когато й позволили телефонен разговор със сина й Оли. “Изгледах един по един всички пирати, като им казвах в лицето: “Ти уби съпруга ми.” Всички освен един отстъпили назад и така разбрала кой е убиецът. 

“Гледах го, докато не обърна лицето си. Изпитах такава омраза. Но накрая той просто се измъкна”, споделя Джудит.

Опитвайки се да съхрани тялото и духа си, тя “си предписала” по половин час ходене из малката задушна стаичка на всеки час. Правила и упражненията си по пилатес, макар че оскъдната храна не й оставяла много сили.

Опитвала се да събере и доказателства срещу похитителите си – да запомни в детайли лицата им, разположението на помещенията в кораба, опитала дори да вземе ДНК проби от пръстите им, които докосвали фенерчето и тефтера й.

След като била освободена, тя прави подробни описания на своите похитители с надеждата, че един ден ще бъдат намерени и осъдени.

Джуд има и послание към другите хора, пленени в Сомалия и в други краища на света.

“Искам да кажа на хората да не губят надежда и да знаят, че те не са забравени. Може да сте отписали свободата си, но трябва да знаете, че там навън, някой работи за вашето освобождение”, завършва разказа си тя.

(по Би Би Си)

Статията "Разказ на жена, държана шест месеца в плен на сомалийски пирати" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване