07/26/13 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Шпионин от Севера - новият киногерой на Южна Корея

Франс прес

Кадър от “Червена фамилия” на Ким Ки-дук

Те са обаятелни, смели, интелигентни, добродетелни и патриоти. Владеят по няколко езика и изглеждат безсмъртни. Тези “те” от няколко години са невероятните герои на южнокорейското кино: севернокорейските шпиони.

Холивуд ги представя като безпощадни терористи, заплашващи САЩ. За южнокорейското кино обаче те са хора на действието, чиито вътрешни конфликти символизират политическата драма, разиграваща се на Корейския полуостров от края на войната през 1953 г.

Шейсет години след сключване на примирието двете Кореи технически остават в състояние на война. Военното напрежение редовно се проявява в кървави сблъсъци по силно укрепената граница.

От десетилетия двете страни изпращат шпиони със задача да убият видни фигури или да се сдобият с държавни тайни на врага.

“Издайте шпионина” гласеше дълго време лозунг на южнокорейското правителство, който можеше да се види по разлепените по улиците плакати или по телевизията.

За издаването на шпионин се обещаваха награди, а децата учеха в училище как да разпознаят шпионин по поведението или акцента му.

През 1968 г. в самия център на Сеул бяха убити 30 севернокорейски командоси, изпратени тайно през границата да ликвидират президента Пак Чжон-хи.

Но “дипломацията на слънчевия лъч”, която води Южна Корея между 1998 и 2008 г., насърчи южнокорейските кинотворци да представят севернокорейците с повече симпатия и разбиране.

Някогашните хладнокръвни и злонамерени агресори днес вече са в кожата на агенти с човешко лице, преследвани от кръвожадния режим, на който са наемници.

Тези немислими преди 20 години филми се радват на голям успех сред младите южнокорейци, които нямат никакъв спомен от ужасите на войната.

От 2010 г. повече от десет подобни филма се прожектират в южнокорейските киносалони или са в процес на заснемане, а в тях участват звезди на южнокорейското кино.

Ким Ки-дук, режисьор на филма “Пиета”, който спечели “Златен лъв” на фестивала във Венеция, в момента подготвя ново заглавие - “Червено семейство” (Red Family) за живота на група шпиони, представящи се за обикновено семейство в Южна Корея.

Северна Корея е “идеално вдъхновение”. Тази страна е толкова загадъчна, така малко позната, че въображението често измества действителността, подчертава критикът Ким Сун-юб.

Смъртта на вожда Ким Чен-ир през декември 2011 г. изостри интереса на кинаджиите, казва Джан Чхол-су, автор на “Тайно и величествено” (Secretly, Greatly), гледан от 6,9 милиона зрители от появата му на екран през юни. “Това е сюжет, който може да се приспособи за няколко жанра - екшън, трилър, любовен филм и дори комедия”, обяснява той.

Младите първи си оспорват ролите, които биха отхвърлили преди десетилетия, за да не застрашат репутацията си. Популярността на този вид филми е почти революция за Южна Корея.

Преди представянето на севернокорейците дори в леко положителна светлина или с привлекателна външност беше престъпление, санкционирано от страховития Закон за националната сигурност.

През 1865 г. режисьорът И Ман-хи изпита това на гърба си, след като беше арестуван по обвинение, че е представил севернокорейски войници като “човешки същества, способни да изпитват жал и съчувствие”.

Оттогава нещата коренно се промениха, дори до крайност. В героя от филма “Тайно и величествено” се превъплъщава Ким Су-хьон - един от най-популярните актьори в момента.

Според Ким Сун-юб новите шпионски филми са склонни “да очовечават прекалено много” севернокорейските еквиваленти на Джеймс Бонд, в пълен контраст с антикомунистическите творби от 70-те години на миналия век.

Джан не приема тези критики. Според него младата публика е достатъчно наясно с реалността, че да се остави да я заблуждават.

Джан Че-юл, бивш командир в севернокорейските въоръжение сили, избягал в Сеул през 2008 г., обаче ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване