07/30/13 20:43
(http://www.klassa.bg/)

Изслушвания в парламента за скандалния тефтер

Членове на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси (КПУКИ)днес отрекоха да са знаели нещо и да са виждали скандалното тефтерче на Филип Златанов.

В парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси имаше днес изслушвания на членове на комисията, председателствана доскоро от Златанов. Заседанието бе закрито за журналисти.

Според досегашните проучвания на прокуратурата има съвпадения между бележките на Златанов - кой политик да бъде "ударен" или не, и решенията на ръководената от него комисия.

Сабрие Сапунджиева отрече да е виждала тефтерчето на Златанов. С думите, че комисията е колективен орган, Сапунджиева отхвърли възможността решения да са били продиктувани в конкретна посока.

Тя допълни, че никога не е работила под натиск и че вече две години е решавала заедно с останалите си колеги човешки съдби.

В обяснението си днес Сапунджиева посочи още, че в Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси има недостатъци, които пречат на дейността на комисията.

Нямам обяснение за тефтерчето на Филип Златанов - то е личен документ, заяви пред медиите Николай Николов, също член на Комисията, след като бе изслушан.

Запитан защо записките в тефтерчето кореспондират с решенията на КПУКИ, Николов посочи, че не би могъл да каже, понеже се водело следствие. На въпрос дали е имало забавяне на преписки, Николов отговори, че не може да каже и препрати отговора до компетентния орган.

Катя Станева, член на КПУКИ, третата изслушана от парламентарната комисия за борба с корупцията, след Сапунджиева и Николов, също заяви пред медиите, че не е знаела за прословутото тефтерче на Златанов, както и че решенията на комисията, на която е член, подлежат на съдебен контрол.

Станева отбеляза, че няма съвпадение между тефтера и решенията и даде за пример Найден Зеленогорски. Там сме прекратили, поради липса на данни за конфликт на интереси, отбеляза тя.

След изслушването председателят на парламентарната комисия Волен Сидеров посочи, че разпознава зад инициалите в тефтерчето на Златанов Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Искра Фидосова и тримата, както и всички останали, които се споменават в "драсканиците" на Златанов ще бъдат поканени за изслушване от комисията на Сидеров.

Ако прокуратурата не възрази, освен че самият Златанов ще бъде поканен за изслушване, комисията на Сидеров ще поиска и копие на тефтерчето му.

Казаното от четиримата изслушани Волен Сидеров обобщи с думите, че всеки един от тях е прехвърлил тежестта за взетите решения върху Златанов. Но е очевидно, че това не може да стане без тяхното участие, каза той.

Очевидно е имало политически натиск за прикриване на определени лица, за прекратяване на сигнали и обратното - за т.нар. "удряне" на хора, неудобни на тогавашните управляващи, каза още Сидеров.

















БТА



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване