Криза с европейското финансиране за България

http://noresharski.com/kriza-s-evropejskoto-finansirane-za-b-lgariya/

Мъчително вървят преговорите на правителството във връзка с договора с Европейската комисия за европейските средства, които България трябва да получи за периода 2014 – 2020 г.

Става въпрос за пакет от 15.2 млрд. евро, които Европа ще дава вече по нови правила – само за реформирани сектори и само за такива проекти, които ще реализират качествена промяна в съответната област. Добре информирани източници на NOresharski споделиха, че България е единствената държава от всички, които на равни начала водят своите преговори в момента, която бива постоянно връщана за поправки и доуточнявания.

Срам е думата, която се използва най-често в актуалната ситуация. Слабите експерти и абсолютно неподготвената администрация, която не може да влезе в крак с ритъма на този етап от преговорите, който е решаващ, са на път да поставят страната ни в неприятно положение във връзка с този изключително важен процес – изготвянето на окончателния договор с Европейската комисия.

Най-мрачните прогнози са, че България няма да успее да защити позициите си, което ще доведе до солидна загуба на средства за въпросните седем години от началото 2014-а. Към това трябва да се добави и рискът от загуба на средства по програми, които се реализират в рамките на сегашния програмен период като пряк резултат от политиката на правителството, която не е в синхрон с политиката на ЕС. Наблюдатели коментират, че това не може да се случи веднага, но веднъж задействан механизмът ще рефлектира върху страната ни след около 9 месеца и после ще е много трудно да се върнем обратно.

The post Криза с европейското финансиране за България appeared first on Noresharski.com.

Страници: 1

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване