08/25/13 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Бо Силай, китайският комунизъм и жаждата за разкош

Правда.ру

Китайки пред луксозен магазин в Пекин. Снимка: луксуо

Агенция Синхуа съобщи новина, очаквана в Китай вече над една година. Високопоставеният политик Бо Силай, обвинен в получаване на подкупи, корупция и злоупотреба с власт, бе изправен на съд. Делото срещу бившия секретар на ККП в град Чунцин бе образувано по инициатива на самата компартия.

* * *

Процесът на политика, изпаднал в немилост, започна на 22 август в град Цзинан. Според местните медии в залата присъстват петима роднини на Бо, 19 журналисти и още 84 души. Очаква се заседанията да траят два дни и присъдата да бъде постановена в началото на септември.

В очакване на процеса наблюдателите си задаваха главно два въпроса: дали да го разглеждат като пример за борба с корупцията в Китай и каква ще е съдбата на политическите фракции, настоявали Бо да бъде освободен. Смята се, че в Китай политическата и съдебната власт са неразделни една от друга, тъй че за председателя на КНР Си Цзинпин процесът е поредна възможност да демонстрира пред света върховенството на закона, стоящ над постове и заслуги.

Как схващат в Китай върховенството на закона

Китайското правителство и повечето обикновени хора виждат в закона един от вариантите за систематизиране на правните норми. Следвайки възможно най-добре китайските традиции за върховенство на властта, самият Бо Силай също често нехаеше за правната защита на свои политически опоненти - при все че мнозина в страната го смятат за “велик” и до днес.

Вестникът на компартията “Женмин жибао” провъзгласи, че Китай е социалистическа страна, в която управлява законът, без обаче да погазва достойнството и авторитета на гражданите. Разривът между китайските юридически норми и правните традиции води до предположението за смяна в посоката на мислене в полза на върховенството на закона.

Тактиката да се настоява за прилагане на нормативни процедури бе популярна до момента само сред обвиняемите - но тези времена явно отминават. Основната част от обвинителния процес срещу Бо Силай, включително действията на съдебните органи, бе внимателно проучвана от широката публика. Според мнозина политолози присъдата е произнесена предварително, а правният спектакъл обслужва политическите интереси на властовия елит.

Умишленото протакане на съдебните процедури също бе повод за съмнения дали процесът е справедлив. Очаква се официален Пекин да го използва, за да сплаши привържениците на Бо Силай: вече е ясно, че Бо не стои над закона - ами останалите?

Обвинението срещу Бо целеше да потвърди способността на Си Цзинпин да действа като държавен лидер. Сгромолясването на Бо Силай разтревожи някои среди - не на последно място заради подозренията в корупция срещу мнозина висши ръководители, макар засега да няма дела срещу тях.

Левите партийни лидери изпитват носталгия по първите дни от комунистическото управление, когато “да служиш на народа” бе всъщност начин да забогатееш. След като през 2007 г. бе назначен за градски партиен лидер в Чунцин, харизматичният Бо - син на вицепремиер, пое курс към икономически растеж, фактически неотличим от заповедите на Мао.

Мнозина китайци смятат, че Бо е сторил много добри неща за Китай и е пратен на съд като човек, изтласкан от политическата игра, а не защото е бил корумпиран чиновник. В опит да се отърве с по-мека присъда и да потуши скандала в партията Бо Силай склони да се признае за виновен по две от трите повдигнати обвинения - в корупция и вземане на подкупи. Политикът отрича да е злоупотребявал с властта си, съответно получава възможност да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване