08/25/13 23:11
(http://e-vestnik.bg/)

Случайна (?) смърт на случаен приятел или още нещо за проф. Евгени Николов

Проф. Евгени Николов. Снимка: БАН

Атанас Атанасов от ДСБ каза открито, че смъртта на експерта по делото за подслушване срещу Цветанов е съмнителна и има фрапиращи случаи на разчистване на свидетели в последните години.
Експертът е проф. Евгени Николов, главен секретар и зам.-председател на БАН, за кратко и и. д. негов шеф.
Евгени Николов е единственият експерт, който е заявил при следствието, че автомобилът за подслушване „Крайслер” действително може да подслушва от разстояние и в него могат да се намерят доказателства за това. Уникално следствие се води – от МВР твърдят, че с този автомобил не може да се подслушва. Ами за какво са дали милиони от бюджета да купуват тия цецомобили, както ги нарекоха? За разходки из София? Милите те. И сега експерти трябва да доказват може ли, не може ли да се подслушва с крайслерите-цецомобили. А експертите като проф. Николов не са много - става дума за експерти, които да са безспорни пред съда. Иначе у нас компютърни спецове много.

Тир в насрещното

Така или иначе, на 11 юли проф. Евгени Николов пътува със съпругата си и двойка американци, които са им сватове, из Кресненското дефиле. Срещу него в насрещното влиза тир и се удрят челно. Първоначално американецът на задната седалка бил най-пострадалият и умира в болницата. Николов е бил в по-добро състояние, живял е 8 дни и също починал в болница.
Форумите са пълни с коментари. Дали професорът е убит или е инцидент?
Има нещо съмнително в реакциите на дежурните клакьори на ГЕРБ в интернет. Те са изпълнили форумите с писания, че това са конспирации, които разпространяват „комунетата”. И нападат ДСБ, че обслужвали „комунистите”. Само тук-там из форумите някои припомнят, че много неудобни за Борисов и Цветанов хора взеха да умират и дават примери с Мишо Бирата и съпругата му.
Ако хвърли едно око човек в „Дневник” и vesti.bg, клакьорите на ГЕРБ доста по-настървено от обикновено „дават отпор” на вражеската пропаганда. Сякаш някой им е наредил да са по-настъпателни.

Черният Отмъстител и наследството от соца

Животът така се подрежда, че трябва да умре някой, за да се сетиш за него.
С Евгени Николов станахме приятели навремето, но аз така и не разбрах, че е бил екперт по това дело. И научих, че е загинал в катастрофа със закъснение, като взе да се пише за забавянето на делото.

Преди 20 и нещо години Евгени беше само научен сътрудник, шеф на Лабораторията по компютърна вирусология при БАН. Тогава още нямаше интернет като сега, но имаше компютърни вируси, които съсипват информацията в компютрите. И нямаше като сега десетки антивирусни програми, автоматично чистещи и пазещи компютъра ти. Точно Евгени и неговата лаборатория разработваха такива програми, тяхната беше една от най-добрите, но нямаше световна популярност.
Тогава по света се разнесе славата на най-страшният автор на компютърни вируси Dark Avenger – Черният Отмъстител, който е българин. Компютърните издания раздухваха славата му.
В онзи момент – около 1990-1992 г. в България още имаше куп компютърни специалисти, които бяха като наследство от социализма, от бързо западащата IT-слава на България. Те постепенно се разбягаха по света. Но политиката на т. нар. народна власт и идеите за високи технологии, които разни експерти пуснаха на правешкия хитрец Живков, доведе до там, че България беше пълна с компютърни спецове, и те създадоха компютри – първото подобие на „Епъл” в света, а после и модификация на IBM, влязоха в масово производство и заляха целия соц лагер, никоя друга източноевропйска страна не можа да произведе такива компютри (виж повече тук).
В БАН направиха и суперкомпютър, аналог на големите IBM, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване