08/25/13 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Химическа атака в Сирия - може да е късно за експертите

Ройтерс

Колкото по-дълго инспекторите на ООН за химическите оръжия чакат в луксозния си хотел в Дамаск разрешение да отидат до мястото на вероятно най-тежката химическа атака от четвърт век, толкова по-малко вероятно е да успеят да стигнат до дъното на нещата.

Отравянето на стотици беше извършено само три дни, след като екипът от експерти по химическите оръжия на ООН пристигна в Сирия. Но ограниченият им мандат означава, че засега не им е било позволено да посетят обекта, който се намира недалеч с кола от мястото, където са отседнали.

“Избиват ни с отровен газ, докато те си пият кафето и си седят в хотелите”, казва Бара Абделрахман, активист в едно от предградията на Дамаск, където според бунтовниците правителствените ракети са доставили отровния газ, убил стотици преди зазоряване в сряда.

Сирийското правителство отрича да стои зад масовите убийства, най-смъртоносния инцидент в продължилата две години и половина гражданска война и най-тежката явна химическа атака, откакто Саддам Хюсеин обгази хиляди иракски кюрди през 1988 г.

ООН вече поиска от правителството на Башар Асад достъп до мястото, а генералният секретар Бан Ки-мун заяви, че трябва да се пристъпи към разследване “без отлагане”.

Бивши експерти от оръжейни разследвания казват, че всеки час е от значение.

“Колкото по-дълго продължава това, толкова по-лесно е за всеки, който го е използвал, да се опита да го прикрие”, казва Димитриос Перикос, ръководил екипа на ООН за оръжейни инспекции в Ирак в началото на 21 век.

“Колкото повече прикривате, толкова повече време отнема след това да се открие. Така че времето определено не е нещо, което можете да пренебрегнете, не искате да го правите бавно”, подчерта Перикос пред Ройтерс.

Смайващо ефективна

Експертите по химически оръжия нямат особени съмнения, че е имало излагане на някакъв вид отровен газ, който е убил стотиците жертви, макар че какви точно химикали са били използвани не може да се определи, само като се гледат снимки.

“Очевидно нещо е убило много хора”, казва Дан Кашета, бивш офицер по защитата от химически оръжия на армията на САЩ и експерт от Министерството на вътрешната сигурност, който в момента работи като частен консултант. “Няма да знаем, докато някой не вземе проба”.

Стивън Джонсън, бивш офицер от британската армия, специализирал в химическата, биологична и ядрена война, а в момента гостуващ лектор по съдебна медицина в университета Кранфилд, заяви, че освен това атаката е “смайващо ефективна, ако е химическа атака, което сочи, че са били използвани повече от една или две ракети”.

Да се попречи на инспекторите на ООН да стигнат до мястото няма да спре страните от Запада да се снабдят със собствени доказателства и да направят собствените си заключения, както в предишните случаи, когато определиха, че силите на Асад са използвали малки количества зарин.

По-рано Франция, Великобритания и САЩ се снабдиха с образци от почва, човешки тъкани и други доказателства, които според тях сочат, че Асад е отговорен за нападенията.

Но ако екипът на ООН не успее да събере собствени доказателства, може да е сложно да се изгради международно дипломатическо дело. Доказването кой е бил отговорен, така че да няма основателно съмнение, може да изисква доказателства като балистични анализи, които да покажат откъде са дошли ракетите.

Инцидентът показва ограничеността на мандата на екипа на ООН, ръководен от шведския учен Оке Селстрьом, данните за които не бяха съобщени публично.

Придвижванията на 20-членния екип са ограничени до местата, договорени предварително с правителството на Асад. Екипът има право да разследва само 3 предполагаеми случая на химическа атака. За поне един от които правителството твърди, че химикалите са били използвани от бунтовниците, а другите два не се съобщават.

Западните дипломати казват, че са се надявали, че щом пристигне на място, екипът ще може да разшири ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване