08/28/13 21:58
(http://e-vestnik.bg/)

Бежанци на границата. Кога ще се реагира?

Домът за имигранти в Бусманци прилича на затвор и отвън. Отвътре е по-кошмарен. Снимка: Иван Кулеков

Бежанската вълна от Сирия е на път да се превърне в сериозен регионален проблем, който ще засегне всички държави на Балканите. Турция е залята от сирийци. В последните месеци десетки се опитват да навлязат в Европейския съюз през България и Гърция (стигна се до пожар, запален от алжирци край Елхово, за да бъдат забелязани!).

България изпитва сериозни затруднения с бежанците, които няма къде да бъдат настанени. Всички центровете са препълнени. В с. Пъстрогор има 370 души при капацитет от 300. Сериозни за оплакванията за условията на живот на настанените в центъра в с. Баня.

Управляващите вече няколко мандата се занимават със себе си (неприличните игри на опозиция-мнозинство) и това забавя строителство на нов център с капацитет между 500 и 700 души. В последните седем месец убежище са поискали над 2300 души. През юли молби за закрила са подали над 400 души. Бежанците от Сирия са над 800 души (това са данни отпреди задаващите се военни действия с мандат на ООН).

Обмисля се, ако бежанската вълна стане неконтролируема и броят на поискалите убежище надхвърли за едно денонощие 500 души, да се разпъват палаткови лагери по границата.

Статутът на прииждащите от Близкия изток бежанци е висящ, съдебната система започва да изпитва затруднения да разглежда всеки случай. Десетки са държани на българо-турската граница с часове, заради специфичните нормативни изисквания. Сирийски организации в България вече съобщават, че изпращат консерви с храна.

Според социолозите, България има един любим политик. Тя говори по най-различни теми – финансова криза, държавен бюджет, вътрешно политически въпроси (включително и отношенията между БСП и ГЕРБ). На страницата й на Европейската комисията, тя посочва:

„Същността на моето портфолио се състои в предоставянето на спешна помощ на хора, засегнати от природни бедствия или конфликти. Отговарям за управлението на основните инструменти на ЕС за реакция при кризи: хуманитарна помощ, предоставяна чрез международни партньори, и мобилизация на материална помощ от държавите-членки на ЕС. Моята работа включва също така и разработването и внедряването на мерки, чрез които да се ограничи ефекта на бедствията.”

Е, къде е най-рейтинговият политик на България, Кристалина Георгиева?

България участва в различни международни спогодби за взаимопомощ при кризи, не само в рамките на Европейския съюз, но и на НАТО и ООН.

Тук действат няколко различни ведомствени и между-ведомствени групи, които също продължават да мълчат… смутено! Сред тях е и Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет.

В този смисъл кога президентът ще свика Консултативния съвет по национална сигурност? Кога парламентът ще свика комисията по външна политика и отбрана? Кога военният министър ще събере генералите в Съвета по отбрана? Кога Министерски съвет ще събере Съвета по сигурността (“тези дни”, както съобщи външният министър Кристиан Вигенин – не е отговор?

И докато управлението се занимава с кадрови чистки (по всички нива на държавата един комсомол заменя друг) и облива със студена вода назначенията на ГЕРБ, опозицията (извънпарламентарна, защото друга няма) се занимава със вътрешно-организационна дейност или с профила Facebooko, бежанската вълна започва застрашително да се покачва.

Кога ще се реагира – когато ситуацията излезе извън контрол?

От блога на Илия Вълков

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване