10/05/13 06:41
(http://e-vestnik.bg/)

В “златен затвор” Мушараф пише книга и се пази от отрова

Задържан под домашен арест в своята вила край Исламабад, бившият пакистански президент Первез Мушараф, макар и затворник, живее в разкош: пише си мемоарите, извайва седемдесетгодишното си тяло и хапва единствено гозби, измайсторени от частния му готвач - страхува се да не го отровят.

Пъстър килим от малки ферми се е разстлал в Чак Шахзад между царевични полета и овощни градини. В края на пътя, минаващ през селото, се издига къща с покрив в маслиненозелено и пастелнорозови стени, напомняща традиционните марокански дворци с вътрешни градини.

Идилична пасторална картинка - стига да я нямаше армията от 300 полицаи, униформени охранители, войници, елитни стрелци и бойци антитерористи, разположени наоколо, за да бранят “затворника Мушараф”.

Множество ислямистки въоръжени групировки в Пакистан само се чудят как “да светят маслото” на човека, включил в края на 2001 г. страната си в американската “война срещу тероризма”.

Завърнал се през март от изгнание, за да “спаси” Пакистан, бившият “садар” (президент на езика урду) на единствената мюсюлманска страна, притежаваща ядрено оръжие, бързо бе поставен под домашен арест в тази вила от 1100 квадратни метра.

Постройката бе изградена неотдавна, докато Мушараф живееше в изгнание, пътувайки между Лондон и Дубай, след като бе принуден да се оттегли от властта през август 2008 г. “Той преспа тук за пръв път, когато се върна (в Пакистан) тази година”, спомня си Хамад Хусаин, архитектът на сградата.

Пакистанското правосъдие отново извади от архивите редица документи, свързани с управлението му. Первез Мушараф е обвинен например в убийството на Акбар Бугти, бунтовнически водач от югозападната провинция Белуджистан, през 2006 г., също и в убийството на бившата премиерка Беназир Бхуто следващата година, както и в уволнения на съдии.

Наскоро му бяха повдигнати и нови обвинения, свързани с кръвопролитната военна операция от 2007 г. срещу ислямисти, барикадирали се в исламабадската Червена джамия.

* * *

Затворен в своята вила, украсена според архитекта й с фотоси на световни лидери, саби и мечове, както повелява традицията сред пакистанския генералитет, дори с един скъпоценен къс плат, покривал някога каабата - прочутия монумент в центъра на Мека, Первез Мушараф съвсем не си губи времето.

“Той пише книга. Хвърлих един поглед. Написал е много, но има още доста работа”, отбелязва официалният му говорител Раза Бохари след посещение в “затвора”.

Бившият генерал вече публикува през 2006 г. мемоари на английски, озаглавени “На огневата линия”. “В момента се труди над втория том. Разказва за 2007 г., когато стигна върха на славата, за свалянето си от власт и доброволното си изгнание, за зараждането на своята политическа партия и завръщането си в Пакистан”, добавя Бохари.

Експрезидентът живее заедно с бодигардовете, помощниците и личния си готвач; тази част от вилата се разглежда като килия, наблюдавана от властите на пакистанския затвор Адиала.

“Не получава храна от затвора и яде каквото му приготви на място неговият готвач. Въпрос на сигурност - страхува се да не го отровят”, доверява източник от изправителното заведение.

За да дойдат на свиждане, семейството и приятелите му трябва да искат разрешение от гражданските и от затворническите власти, което се издава за около седмица.

Близките му роднини вече са го посещавали, откакто е под стража, но през повечето време са в чужбина. Съпругата му Шеба живее в луксозния им апартамент в Дубай, синът му Билал се е установил в САЩ, а дъщеря му Айла бе принудена през лятото да напусне южния мегалополис Карачи и да замине за Дубай, защото получаваше заплахи.

Останал сам, Первез Мушараф прави гимнастика всяка сутрин, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване