10/05/13 17:13
(http://e-vestnik.bg/)

Канадски писател отшелник в Трънско – из празните българските села

Продължение. Виж тук първа част „Обезлюдяващи села сред красива природа – българският феномен

Къщата на откривателя на бактерията на бългрското кисело мляко д-р Стамен Григоров в с. Студен извор. Снимки: e-vestnik

Трънско е прочуто с две неща. Едното е Славчо Трънски, партизански командир, контролирал голям регион в Македония и България, при когото английското командване спуска с парашут майор Томпсън. Това е англичанинът, на чийто гроб се поклони гостувалият това лято с концерт в София Роджър Уотърс. Майорът е разстрелян след бърз трибунал от българските власти заедно с двама партизани, но не в Трънско, а нагоре чак към Ботевградско.
Славчо Трънски е част от политическата история на България. Въпреки миналото си, в разгара на сталинизма през 1951-1952-а е вкаран в затвора за една година и измъчван като в средновековието, за да се признае за съзаклятник на обявения за враг на народа Трайчо Костов и за агент на чужди сили. После е реабилитиран и властта на Живков го допуска до безопасни постове във военното министерство и го прави народен представител от родния му край. Именно Славчо Трънски в първата сесия на народното събрание след свалянето на Живков, произнесе първата остра антиживковистка реч.

Другото, с което е прочуто Трънско, е …лактобацилус булгарикус. Откривателят на българския бацил, който кваси киселото мляко, е д-р Стамен Григоров, роден в трънското село Студен извор.

Къщата на откривателя на бактерията на българското кисело мляко д-р Стамен Григоров в с. Студен извор. Снимки: e-vestnik

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване