10/05/13 14:16
(http://www.klassa.bg/)

Кои са петте най-големи открития във физиката

Водещото научно списание "Физикс уърлд" избра петте най-големи открития във физиката, които имат потенциал да променят света, съобщи Би Би Си.

Това са квантовите компютри, улавянето на кинетична енергия, адронната ракова терапия, графенът, наноскопските суперлещи.

Списанието, което е месечно издание на британския Институт по физика, излиза за пръв път през октомври 1988 г.

Класацията е направена за неговата 25-годишнина.

За нея то съставя пет списъка с по пет открития от различни аспекти на физиката, както и петте най-големи пробива в неговата история.

Избирането на петте най-важни пробива, откакто съществува списанието, е било "по-трудно от избирането на Нобеловите лауреати", пише репортерката Тушна Комисариат и добавя:

"За нас обаче те се отличават с това, че най-много са променили разбирането ни за света".

Това са в хронологичен ред квантовото телепортиране (1992 г.), създаването на първия кондензат на Бозе-Айнщайн (1995 г.), ускоряващото се разширяване на Вселената (1997 г.), експерименталното доказване, че частиците неутрино имат маса (1998 г.), "виждането" на Хигс бозон в ЦЕРН (2012 г.).

Списанието публикува и пет снимки, дали възможност да видим физично явление или ефект.

Те варират от микроскопски - електрони на меден кристал, до огромни - мъглявината Котешко око, уловена от космическиятелескоп "Хъбъл".

В списъка на петте най-големи въпроса, на които няма отговор, са някои вечни загадки, като дали животът на Земята е уникален, или какво представлява времето.

Предложени са и най-трудните физически главоблъсканици, за които не са нужни познания по физика, но определено са добро упражнение за ума.

БТА    

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване