10/06/13 22:06
(http://e-vestnik.bg/)

Буксуващите реформи оставят МВФ на несигурна почва

Ройтерс

Забавянето на ратификацията на историческите промени, които трябва да дадат повече влияние на страните с нововъзникваща пазарна икономика в Международния валутен фонд (МВФ), застрашава доверието в организацията и повдига въпроси за бъдещата му структура на финансиране и управление.

Управителният съвет на МВФ преди близо три години одобри реформи, насочени към по-голямо влияние на нововъзникващите пазарни икономики в организацията, включително като Китай стане третата по сила страна членка и се намали представителството на Европа в съвета.

Измененията обаче бяха блокирани заради липсата на одобрение от САЩ, които са най-големият и влиятелен член на МВФ, а изгледите да бъдат предприети действия преди края на годината са слаби.

За ратифициране на споразумението Конгресът на САЩ трябва да одобри прехвърляне на 63 милиарда долара от кризисния фонд на МВФ в общите му сметки. Според някои републиканци обаче това е равнозначно на одобряване на ново финансиране в година на строг бюджет, а въпросът отстъпи пред по-неотложни проблеми.

Страните с нововъзникваща пазарна икономика вероятно ще изразят усещането си за неудовлетвореност от липсата на действия при годишните срещи на Световната банка и МВФ идната седмица, недоволствайки, че не се признава нарастващата им икономическа сила.

“Според мен има основателно недоволство от това, че напредналите икономики поемат задължения, а изглежда не ги изпълняват”, посочва бившият служител на МВФ Есуар Прасад, преподавател по търговска политика в университета Корнел.

Стари структури, нов свят

Развиващите се страни гледат на МВФ с подозрение, че насърчава опустошителни приватизации, каквито усложниха прехода от комунизъм (към пазарна икономика - бел. ред.) на някои държави в началото на 90-те години, и налага бюджетни съкращения, които изостриха дълговите кризи в Азия и Латинска Америка няколко години по-късно.

Това подозрение е съчетано със структурата на властта, датираща от създаването на Фонда през 1944 година в разгара на Втората световна война. Структурата бе оформена от победителите във войната - САЩ и Европа.

Централата на МВФ е във Вашингтон, а начело на организацията традиционно застава европеец. Според сегашната формула за пропорционално разпределение на гласовете във Фонда Холандия има по-голяма тежест от Бразилия, чиято икономика миналата година бе близо три пъти по-голяма (от холандската - бел. ред.).

През изминалото десетилетие МВФ се опита да си върне доверието на страните с нововъзникваща пазарна икономика. Организацията действаше енергично, давайки политически съвети на Европа, но наблягаше по-скоро върху защитата на уязвими части от обществото и смекчаваше някои от предишните си догми за икономии и капиталов контрол.

Реформата на квотната система, или разпределението на гласовете, на МВФ е част от този процес. Квотите определят размера на вноските на всяка страна и размера на кредитите, които може да тегли.

Като част от договорените реформи държавите с нововъзникваща пазарна икономика трябва да получат по-силно представителство в 24-членния съвет на изпълнителните директори на МВФ, където според критиците Европа е “свръхпредставена” с осем места.

“Страните с нововъзникваща икономика се чувстват донякъде предадени заради липсата на ратификация на пакета реформи, който според тях е основа за нови отношения с МВФ”, посочва бившият член на съвета Доменико Ломбарди, който сега работи в Центъра за иновации в международното управление с централа в Канада.

Заложник ли е МВФ?

Въпреки усилията си да бъде силен контрольор спрямо богатите държави, все още се твърди, че МВФ предоставя специално отношение на напредналите икономики. На Гърция бе разрешено да изтегли кредити от 3200 процента над квотата й при ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване